Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Zahraničie

Rumunský prezident Iohannis poveril Vioricu Dancilovú zostavení vlády

Rumunský prezident Klaus Iohannis. Foto: TASR/AP

Ešte pred týmto krokom sa hlava štátu stretla medzi štyrmi očami s touto političkou PSD.

Bukurešť 17. januára (TASR) - Rumunský prezident Klaus Iohannis poveril v stredu po konzultáciách s predstaviteľmi parlamentných strán zostavením vládneho kabinetu dlhoročnú europoslankyňu, kandidátku vládnej Sociálnodemokratickej strany (PSD) Vioricu Dancilovú (54).

Ešte pred týmto krokom sa hlava štátu stretla medzi štyrmi očami s touto političkou PSD.

Prezident sa podľa vlastných slov vzhľadom na ústavnoprávnu situáciu, jestvujúcu parlamentnú väčšinu a po zvážení všetkých aspektov rozhodol dať sociálnym demokratov ešte jednu príležitosť a poveriť ich kandidátku zostavením vlády. PSD by však mala neodkladne začať napĺňať prísľuby z predvolebnej kampane, dodal Iohannis.

Dancilová je považovaná za stúpenkyňu lídra PSD Livia Dragneu, ktorý sa vzhľadom na nečistý trestný register nemôže sám stať predsedom rumunskej vlády.

Žena, ktorá absolvovala univerzitné inžinierske štúdium v Ploiesti a neskôr aj štúdium politológie, pôsobila od roku 2009 v Európskom parlamente. V prípade úspešného zostavenia vlády sa stane prvou rumunskou premiérkou v histórii.

Podľa informácií spravodajskej televízie Digi24 sa vedenie PSD ešte pred výberom straníckej kandidátky na post premiérky dohodlo na tom, že chce vo funkcii predsedu vlády človeka, ktorý nebude nacionalisticky, ale proeurópsky orientovaný a bude udržiavať dobré vzťahy s Bruselom.

Tie spomenul v stredu aj líder PSD Liviu Dragnea ako jeden z predpokladov Dancilovej pre výkon funkcie predsedníčky vlády, keď však vyzdvihol aj jej nekonfliktnosť a otvorenosť dialógu.

Rumunsko čaká zostavovanie novej vlády už tretíkrát od parlamentných volieb z decembra 2016, keď získali najviac hlasov Dragneovi sociálni demokrati. Už dvaja premiéri, Sorin Grindeanu i Mihai Tudose, ktorí sa predtým ocitli v sporoch s predsedom strany, museli odvtedy predčasne opustiť post na čele vlády.