Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Zahraničie

Rusi na Ukrajine nemohli hlasovať v prezidentských voľbách

Ilustračná snímka Foto: TASR/AP

Ukrajinský minister vnútra Arsen Avakov v piatok oznámil, že na ruské diplomatické misie na Ukrajine budú mať 18. marca prístup len osoby s diplomatickým štatútom.

Kyjev/Moskva 18. marca (TASR) - Občania Ruska žijúci na Ukrajine nemohli v nedeľu na tamojších ruských konzulátoch, resp. na veľvyslanectve v Kyjeve hlasovať v prezidentských voľbách. Volebné miestnosti sa síce otvorili podľa plánu, ale príslušníci polície, Národnej gardy a na niektorých miestach aj nacionalisti z Pravého sektora a ďalších skupín im bránili v prístupe k ruským diplomatickým misiám, informovali agentúra RIA Novosti a televízia 112 Ukrajina.

Napriek tomu bola situácia v okolí ruského veľvyslanectva v Kyjeve a konzulátov v Odese, Ľvove a Charkove pokojná a nedošlo k provokáciám.

Ukrajinský minister vnútra Arsen Avakov v piatok oznámil, že na ruské diplomatické misie na Ukrajine budú mať 18. marca prístup len osoby s diplomatickým štatútom. Kyjev týmto krokom protestuje proti tomu, že ruské prezidentské voľby sa konajú aj na "ukrajinských územiach dočasne obsadených Ruskom - v Autonómnej republike Krym a v Sevastopole".

Hovorkyňa ruského ministerstva zahraničných vecí Marija Zacharovová označila v nedeľu toto rozhodnutie ukrajinskej vlády za bezprecedentné a povedala, že je v rozpore s medzinárodnými štandardmi v oblasti ľudských práv, najmä s Dohovorom o ochrane ľudských práv a základných slobôd z roku 1950.

Na Námestí nezávislosti v Kyjeve, známom ako Majdan, protestovalo v nedeľu zhruba 50 ľudí proti ruským prezidentským voľbám na Kryme. Účastníci spálili figurínu ruského prezidenta Vladimíra Putina v obleku a v rukách držali plagáty s nápismi ako "Putin = Hitler", "Žiadne voľby agresora na Ukrajine" či "Krym je Ukrajina", uviedla televízia 112 Ukrajina.