Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 11. máj 2024Meniny má Blažena
< sekcia Zahraničie

Rusi obvinili MOV z dvojakých štandardov ohľadom konfliktu v Gaze

Ilustračná snímka Foto: TASR

Toto odporúčanie sa však netýka ich účasti na letných olympijských hrách v Paríži v budúcom roku a na zimných olympijských hrách v Miláne a Cortine d'Ampezzo v roku 2026.

Frankfurt nad Mohanom 2. novembra (TASR) - Rusko obvinilo Medzinárodný olympijský výbor (MOV) z "dvojakých štandardov" v súvislosti s riešením konfliktu medzi Izraelom a Palestínou a vyzvalo na úplné opätovné prijatie ruských a bieloruských športovcov na športové podujatia. TASR správu prevzala z agentúry DPA.

"Od MOV požadujeme jasné a jednoznačné odmietnutie dvojakých štandardov, prísne uplatňovanie rovnakého zaobchádzania so všetkými športovcami bez výnimiek a bez diskriminácie na akomkoľvek základe," uviedla vo štvrtok hovorkyňa ruského ministerstva zahraničných vecí Marija Zacharovová. Narážala tým podľa DPA na nedávne vyhlásenie MOV, že zakročí proti športovcom, ktorí bojkotujú či diskriminujú zástupcov Izraela.

Podľa MOV sa však pozastavenie činnosti Ruska a konflikt medzi Izraelom a Palestínou s možnou diskrimináciou izraelských športovcov nedajú porovnať. "Opatrenia a odporúčania prijaté MOV sú dôsledkom invázie ruskej armády na Ukrajinu počas zimných olympijských a paralympijských hier 2022 v Pekingu. Ide o porušenie olympijského prímeria, ktoré bolo v tom čase platné, a porušenie Olympijskej charty," uviedol MOV vo vyhlásení.

"MOV naďalej monitoruje situáciu a jej vplyv na izraelských a palestínskych športovcov. V súlade s Olympijskou chartou izraelský a palestínsky olympijský výbor žili v mierovom spolužití niekoľko desaťročí," vyhlásil MOV.

MOV pôvodne zakázal Rusku a jeho spojencovi Bielorusku účasť na medzinárodných športových podujatiach po tom, ako Moskva vo februári 2022 vojensky napadla Ukrajinu. Pred niekoľkými mesiacmi však MOV športovým federáciám odporučil, aby Rusom a Bielorusom umožnili návrat, a to ako neutrálnym športovcom na jednotlivých podujatiach a za prísnych podmienok.

Toto odporúčanie sa však netýka ich účasti na letných olympijských hrách v Paríži v budúcom roku a na zimných olympijských hrách v Miláne a Cortine d'Ampezzo v roku 2026. MOV síce pozastavil v októbri činnosť Ruskému olympijskému výboru (ROC), zatiaľ však nebolo prijaté rozhodnutie o tom, či ruskí športovci budú môcť na zmienených hrách súťažiť ako "neutrálni".