Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 16. máj 2024Meniny má Svetozár
< sekcia Zahraničie

Ruské jednotky ovládajú väčšinu Marinky, tvrdí britské ministerstvo

Ukrajinský vojak stráži veliteľské stanovište na frontovej línii v meste Kupiansk v Charkovskej na východe Ukrajiny vo štvrtok 30. novembra 2023. Foto: TASR/AP

Marinka leží približne 30 kilometrov juhozápadne od centra mesta Doneck, boje tu prebiehajú už od roku 2014. Pred vojnou malo mesto približne 9000 obyvateľov.

Londýn 5. decembra (TASR) – Ruské ozbrojené sily nedávno mierne postúpili počas bojov o mesto Marinka v Doneckej oblasti na východe Ukrajiny. V utorok o tom informovalo britské ministerstvo obrany. TASR správu prebrala od agentúry DPA.

"Rusko teraz pravdepodobne ovláda väčšinu zastavaného územia (mesta), ukrajinské jednotky však naďalej ovládajú izolované oblasti na západnom okraji mesta," uviedlo ministerstvo v správe s odvolaním sa na informácie od spravodajských služieb.

"Obnovená snaha Ruska zmocniť sa Marinky je súčasťou ruskej jesennej ofenzívy, ktorej hlavným cieľom je získanie kontroly nad zvyšnými časťami Doneckej oblasti. Je veľmi pravdepodobné, že (zisk tohto územia) naďalej zostáva jedným z kľúčových vojenských cieľov Kremľa," pokračuje správa.

Marinka leží približne 30 kilometrov juhozápadne od centra mesta Doneck, boje tu prebiehajú už od roku 2014. Pred vojnou malo mesto približne 9000 obyvateľov.

Britské ministerstvo obrany denne informuje o priebehu bojov na Ukrajine už od začiatku ruskej invázie vo februári 2022. Kremeľ tieto správy označuje za dezinformácie a propagandu.