Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 3. máj 2024Meniny má Galina
< sekcia Zahraničie

Ruské oblasti čelia najhorším záplavám za desaťročia

Ilustračné foto. Foto: HaZZ (FB)

Rýchlo sa topiaci ľad a prudké dažde spôsobili záplavy na veľkým riekach Ural a Tobol neďaleko ruskej hranice s Kazachstanom.

Ak si želáte, aby počítač prečítal text článku, použite prehrávač nižšie.
00:00 / 00:00
Moskva 8. apríla (TASR) - Rusko v pondelok varovalo pred "bezprecedentnými" záplavami nasledujúcich 48 hodín. Miestni obyvatelia v meste Orsk, sčasti zatopenom stúpajúcimi hladinami, vyšli do ulíc a protestovali proti tomu, ako úrady riešia krízu. TASR prevzala informácie z tlačovej agentúry AFP.

Rýchlo sa topiaci ľad a prudké dažde spôsobili záplavy na veľkým riekach Ural a Tobol neďaleko ruskej hranice s Kazachstanom. Hladiny sa rozvodnili a predstavitelia varovali, že záplavová voda môže nasledujúcich 48 hodín stúpnuť nebezpečne vysoko.

Orsk zatopila cez víkend niekoľkometrová záplavová voda, keď sa pretrhla priehrada. Desiatky ľudí v pondelok protestovali proti slabej reakcii miestnej vlády na situáciu – išlo v Rusku o zriedkavý odpor.

Videá zverejnené miestnymi médiami zachytávali davy ľudí, ako skandujú "Hanba! Hanba! Hanba!" a "Putin, pomôž!"

Kremeľ už predtým informoval, že ruský prezident nemá v pláne cestovať do zaplavených oblastí.

Verejné demonštrácie proti vláde zakazujú v Rusku prísne zákony proti protestom. Prokuratúra Orenburskej oblasti, kam patrí aj Orsk, v pondelok výslovne varovala obyvateľov, že ich zadržia, ak sa zúčastnia na nepovolených zhromaždeniach.

Protestujúci však žiadali viac finančnej pomoci a boli nahnevaní, že priehrada, ktorá mala mesto chrániť, sa pretrhla.

Oblastná vláda zverejnila cez víkend program odškodnenia obyvateľov. Vyplýva z neho, že vyplatí 100.000 rubľov (1007 eur) na osobu za predmety v domácnosti "úplne zničené" pri povodniach.

Gubernátor Orenburskej oblasti v pondelok oznámil, že škody spôsobené domácnostiam zaplatia úplne. Informovala o tom štátna tlačová agentúra RIA Novosti.