Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 3. máj 2024Meniny má Galina
< sekcia Zahraničie

Rusko a Čína o schválenie svojich vakcín zatiaľ nepožiadali

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

V Európskej únii nie je možné uviesť na trh očkovaciu látku, ktorá nemá povolenie od Európskej liekovej agentúry.

Rím 9. decembra (TASR) - Rusko a Čína zatiaľ nepožiadali Európsku agentúru pre lieky (EMA) o schválenie svojich vakcín proti novému koronavírusu SARS-CoV-2. EMA zároveň nie je pod politickým tlakom, aby urýchlila proces schvaľovania vakcín. Oznámila to v stredu jej riaditeľka Emer Cookeová, píše agentúra Reuters.

"O schválenie svojich vakcín zatiaľ nepožiadali. Ak to urobia, budeme sa zaoberať potrebnými údajmi," uviedla Cookeová v odpovedi na otázku talianskeho denníka La Repubblica.

Čína doteraz schválila na núdzové použitie tri experimentálne vakcíny od farmaceutických firiem Sinopharm Group a Sinovac Biotech.

V Rusku bola doposiaľ registrovaná iba jedna vakcína proti koronavírusu. Dostala názov Sputnik V a vyvinulo ju Národné výskumné centrum pre epidemiologický a mikrobiologický výskum Nikolaja Gamaleju (NICEM). Táto vakcína bola zaregistrovaná v auguste ešte pred ukončením klinických skúšok, čo u svetových vedcov vyvolalo pochybnosti.

Cookeová tiež poznamenala, že agentúra nepodlieha ani žiadnemu tlaku v snahe urýchliť postupy pri schvaľovaní vakcín vyvinutých spoločnosťami Pfizer a BioNTech alebo spoločnosťou Moderna. "Ak sa už bavíme o nejakom nátlaku, tak o vedeckom, pretože chceme mať istotu, že urobíme to, čo je pre občanov najlepšie," zdôraznila.

Cookeová dodala, že do 29. decembra EMA očakáva dokončenie procesu schvaľovania vakcín od spoločnosti Pfizer a BioNTech a do 12. januára aj vakcíny od firmy Moderna. V Európskej únii totiž nie je možné uviesť na trh očkovaciu látku, ktorá nemá povolenie od Európskej liekovej agentúry.