Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 9. máj 2024Meniny má Roland
< sekcia Zahraničie

Rusko a Ukrajina sa dohodli na rozvoji spolupráce v jadrovej energii

Foto: TASR/AP

Na dnešných rokovaniach sa predstavitelia Ukrajiny a Ruska nedokázali dohodnúť na nových podmienkach dodávok ruského zemného plynu na Ukrajinu.

Jalta 12. júla (TASR) - Rusko a Ukrajina sa dohodli na rozvoji spolupráce v oblasti jadrovej energetiky, ekonomiky, vedy a vzdelávania.

Príslušnú dohodu dnes podpísali v Jalte po zasadnutí rusko-ukrajinskej medzištátnej komisie v prítomnosti ruského prezidenta Vladimira Putina a jeho ukrajinského partnera Viktora Janukovyča.

Memorandum o využití jadrovej energie na mierové účely predpokladá vytvorenie dvoch spoločných podnikov v oblasti jadrového palivového cyklu a energetického inžinierstva, informovala ruská agentúra RIA Novosti.

Rusko je aj naďalej hlavným dodávateľom jadrového paliva pre ukrajinské jadrové elektrárne a aktívne sa zúčastňuje na projekte výstavby 3. a 4. bloku Chmeľnyckej jadrovej elektrárne, povedal poradca ruského prezidenta Jurij Ušakov. Moskva tiež uzavrela s Kyjevom zmluvu na výstavbu závodu na výrobu jadrového paliva ruskými technológiami.

Ukrajina a Rusko sa dohodli na spolupráci pri dokončení dvoch blokov chmeľnyckej elektrárne na stretnutí premiérov oboch krajín v apríli 2010 v Soči. V júni 2010 obe krajiny podpísali medzivládnu dohodu.

Putin a Janukovyč podpísali aj predbežnú dohodu o delimitácii dlhodobo spornej námornej hranice v Kerčskom prielive medzi Čiernym a Azovským morom. Hraničná línia nebola stanovená od rozpadu Sovietskeho zväzu a opakovane vyvolávala vážne roztržky vo vzťahoch oboch postsovietskych republík.

Na dnešných rokovaniach sa predstavitelia Ukrajiny a Ruska nedokázali dohodnúť na nových podmienkach dodávok ruského zemného plynu na Ukrajinu.