Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 5. máj 2024Meniny má Lesia a Lesana
< sekcia Zahraničie

Rusko a Ukrajina sa dohodli na výmene 48 detí

Ilustračná snímka. Foto: TASR

Tínedžeri, ktorí sa vrátili na Ukrajinu, tvrdia, že boli podrobovaní ruskej vlasteneckej výchove a boli nútení chváliť ruskú armádu.

Moskva/Kyjev 24. apríla (TASR) - Rusko a Ukrajina sa dohodli na výmene 48 detí vysídlených v dôsledku ruskej invázie. V stredu to v katarskej Dauhe oznámila ruská komisárka pre práva detí Marija Ľvovová-Belovová, informuje agentúra AFP.

Moskva a Kyjev podľa nej viedli v Dauhe prvé priame rokovania o výmene detí, ktoré sprostredkoval Katar. Výsledkom rokovaní je, že "29 detí pôjde na Ukrajinu a 19 do Ruska," spresnila ruská ombudsmanka. Neuviedla však žiadne podrobnosti o tom, prečo boli deti v rukách Rusov alebo odkiaľ pochádzajú, píše AFP.

Rusko je dlhodobo obviňované z násilného odvlečenia ukrajinských detí na ruské územie počas invázie na Ukrajinu. Na Ľvovovú-Belovovú aj ruského prezidenta Vladimira Putina je za nútené deportácie vydaný zatykač Medzinárodným trestným súdom (ICC) v Haagu.

Ukrajina tvrdí, že do Ruska bolo od februára 2022 nelegálne odvedených viac ako 19.000 detí, ktoré sa tam snažia zbaviť ich ukrajinskej identity, píše AFP. Z tohto počtu prinavrátili už približne 400.

Rusko toto obvinenie odmieta a tvrdí, že deti iba odviezlo preč z oblasti bojov pre ich vlastnú bezpečnosť. Ľvovová-Belovová vlani v júli vyhlásila, že do Ruska bolo z humanitárnych dôvodov privezených 700.000 ukrajinských detí.

Osud týchto detí je veľmi citlivou záležitosťou na Ukrajine. Rodičia niektorých z nich zahynuli, zatiaľ čo ostatné deti boli od rodiny oddelené v dôsledku približujúcej sa frontovej línie, píše AFP. Niektoré žili v ukrajinských sirotincoch v oblastiach, ktoré okupovalo Rusko.

Tínedžeri, ktorí sa vrátili na Ukrajinu, tvrdia, že boli podrobovaní ruskej vlasteneckej výchove a boli nútení chváliť ruskú armádu.