Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Zahraničie

Rusko bude preverovať údajné zasahovanie zahraničia do protestov

Na snímke ruský prezident Vladimir Putin. Foto: TASR/AP

Komisia zriadená dolnou komorou, Štátnou dumou, bude mať prvé zasadnutie 30. augusta.

Moskva 19. augusta (TASR) - Dolná komora ruského parlamentu v pondelok zriadila komisiu na preskúmanie údajných prípadov zasahovania zahraničia, súvisiaceho so sériou protestov proti moskovskej volebnej komisii, ktorá vylúčila z blížiacich sa komunálnych volieb niektorých kandidátov. Prezident Vladimir Putin medzitým obhajoval tvrdé policajné zásahy na niektorých demonštráciách.

Komisia zriadená dolnou komorou, Štátnou dumou, bude mať prvé zasadnutie 30. augusta, informovala tlačová agentúra AP.

Toto leto protestovali tisíce ľudí - na povolených aj nepovolených zhromaždeniach - proti rozhodnutiu moskovskej volebnej komisie vylúčiť niektorých opozičných a nezávislých kandidátov z komunálnych volieb naplánovaných na 8. septembra.

Úradmi povolená demonštrácia z 10. augusta prilákala približne 60.000 ľudí, išlo o najväčšie protestné zhromaždenie od roku 2011. Dve z nepovolených demonštrácií boli tvrdo rozohnané políciou, ktorá pozatýkala vyše 2000 ľudí.

Vytrvalosť, s akou sa protesty konajú, očividne odráža silnejúce rozčarovanie z prísne kontrolovanej politiky v Rusku, kde sa odpor potláča alebo ignoruje.

Andrej Isajev zo strany Jednotné Rusko, dominantnej v dolnej komore ruského parlamentu, povedal, že za zasahovanie sa považujú cestovné varovania amerického veľvyslanectva, v ktorých je zverejňovaný čas a miesto nepovolených protestov. Isajev takisto citoval výzvy nemeckej stanice Deutsche Welle na sociálnych sieťach, aby sa ľudia zúčastnili na protestoch.

Putin na stretnutí s prezidentom Emmanuelom Macronom vo Francúzsku vyhlásil, že nechce vidieť v Rusku také výtržnosti a násilie, aké pohltili Francúzsko počas protestov tzv. žltých viest proti ekonomickej nespravodlivosti a Macronovmu výkonu v prezidentskom úrade.

"Som tu hosť a je mi nepríjemné o tom hovoriť, ale... všetci poznáme situáciu okolo žltých viest, keď počas ich protestov podľa našich údajov zahynulo 11 ľudí a 2500 ďalších utrpelo zranenia," uviedol Putin.

"Občania majú podľa zákona právo na pokojné demonštrácie a úrady by mali zaistiť uplatnenie týchto práv. Ale nikto, ani úrady, ani žiadna skupina občanov, nemá právo porušovať existujúce zákony,"
dodal Putin.