Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Zahraničie

Rusko je pripravené diskutovať s USA o vzájomnom plnení INF

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Spojené štáty pred časom obvinili Rusko z porušovania tejto dohody, uzavretej ešte za čias studenej vojny, a hrozia, že od nej odstúpia, ak sa Moskva do 60 dní nevráti k implementácii INF.

Moskva 14. decembra (TASR) - Rusko je pripravené diskutovať so Spojenými štátmi o vzájomných kontrolách, a to s cieľom zachrániť Zmluvu o likvidácii rakiet stredného a kratšieho doletu (INF).

Podľa agentúry RIA Novosti to v piatok uviedol Vladimir Jermakov, ktorý je na ruskom ministerstve zahraničných vecí riaditeľom oddelenia pre nešírenie a kontrolu zbraní.

Jermakov dodal, že Rusko kategoricky odmieta inšpekcie na unilaterálnej báze.

Spojené štáty pred časom obvinili Rusko z porušovania tejto dohody, uzavretej ešte za čias studenej vojny, a hrozia, že od nej odstúpia, ak sa Moskva do 60 dní nevráti k implementácii INF. Washington od Moskvy žiada likvidáciu okrídlených striel 9M729 a ich odpaľovacích zariadení alebo zmenu ich dosahu.

Vladimir Jermakov v piatok avizoval, že Rusko sa nebude cítiť viazané žiadnymi záväzkami vyplývajúcimi z INF, ak od nej Spojené štáty odstúpia.

Washington by podľa neho mal vychádzať zo skutočnosti, že ak Spojené štáty odstúpia od INF, potom táto dohoda prestane fungovať a všetka zodpovednosť za zmarenie jedného z pilierov strategickej stability spočinie na Spojených štátoch, domnieva sa ruský diplomat.

Jermakov zopakoval už známe stanovisko ruskej diplomacie, ktorá tvrdí, že USA sa rozhodli odstúpiť od INF už začiatkom 21. storočia - hneď po tom, ako vypovedali Zmluvu o protiraketovej obrane (ABM).

"Keď sa zo strany USA nakopili vcelku vážne narušenia, ktoré nie sú v súlade so zmluvou, Američania sa rozhodli nebrať zodpovednosť za zmarenie INF na seba, ale zvaliť všetko na Rusko," konštatoval Jermakov. Na adresu Ruska tak podľa neho padli "absolútne neopodstatnené obvinenia".

Spojené štáty však s partnermi v NATO poskytli dôkazy, ktoré naznačujú, že nové ruské strely Novator 9M729 (v kóde NATO SSC-8) by umožnili rýchly jadrový úder na krajiny Severoatlantickej aliancie.

Práve vývojom týchto striel Moskva podľa Američanov porušuje odzbrojovaciu dohodu z 80. rokov.

Odstúpenie USA od INF oznámil americký prezident Donald Trump v októbri tohto roku. Ako dôvod uviedol, že Rusko túto zmluvu porušuje od roku 2014.

Moskva v reakcii na to uviedla, že Spojené štáty rozmiestňujú na pevnine - na vojenskej základni v Rumunsku a tiež v Poľsku - zariadenia schopné odpaľovať rakety typu Tomahawk, ktoré sú dohodou INF zakázané. Ruská strana tiež upriamuje pozornosť na skutočnosť, že USA vyvíjajú útočné drony a financujú výskum na vývoj okrídlených striel.

Zmluva podpísaná Moskvou a Washingtonom v roku 1987 zakazuje obom stranám používanie rakiet vybavených jadrovými hlavicami s doletom od 500 do 5500 kilometrov.

Raketa Novator 9M729 má síce dolet pod 500 kilometrov, je však mobilná a môže teda obísť obmedzenie o 500-kilometrovej vzdialenosti.