Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 24. apríl 2024Meniny má Juraj
< sekcia Zahraničie

Havária Boeingu 737 v Kazani, zomrelo všetkých 50 ľudí na palube

Na snímke trosky Boeingu 737 Foto: TASR/AP

Lietadlo letiace z Moskvy pri druhom pokuse o pristátie explodovalo, výbuch zabil všetkých 44 cestujúcich a šiestich členov posádky.

Moskva 17. novembra (TASR) - Boeing 737 dnes havaroval počas pristávania v ruskom meste Kazaň na Volge.

Medzi 50 obeťami dnešnej leteckej katastrofy v ruskej republike Tatarstan je zrejme aj syn jej prezidenta Irek Minnichanov, ako aj šéf republikovej správy Federálnej bezpečnostnej služby (FSB) Alexander Antonov.

Na základe zoznamu cestujúcich o tom informovali zdroje v operatívnom štábe ministerstva pre mimoriadne situácie, na ktoré sa odvolala agentúra RIA Novosti. Zoznam obetí musí ešte potvrdiť republiková vláda.

Lietadlo typu Boeing 737, ktoré štartovalo z moskovského letiska Domodedovo, sa dnes zrútilo pri druhom pokuse o pristátie na letisku v Kazani, metropole republiky Tatarstan. Pri dotyku s pristávacou plochou stroj explodoval. Zahynulo všetkých 44 cestujúcich a šesť členov posádky. Požiar hasiči medzičasom zlikvidovali.

Kazanské letisko po nehode uzavreli, informovala s odvolaním sa na miestne médiá agentúra Reuters. Letisko zostane zatvorené do pondelňajšieho poludnia. Lietadlá, ktoré mali pristáť v Kazani, presmerujú zrejme do Ufy, spresnila RIA Novosti.



Prezident Vladimir Putin nariadil v súvislosti s leteckým nešťastím vytvoriť osobitnú vyšetrovaciu komisiu. Prípadom sa zaoberá prokuratúra i Vyšetrovací výbor Ruskej federácie.

Špecialisti teraz vo vraku lietadla a v okolí pátrajú po tzv. čiernych skrinkách, ktorých obsah by mohol objasniť príčiny leteckého nešťastia.

Podľa agentúry RIA Novosti vyšetrovatelia zatiaľ za najpravdepodobnejšiu príčiny zrútenia lietadla pri pristávacom manévri považujú chybu posádky. Lietadlo totiž narazilo "nosom" do pristávacej plochy. Ďalšou hypotézou sú nevhodné poveternostné podmienky či technická chyba.

Lietadlo patrilo leteckej spoločnosti Tatarstan, ktorá ho získala na lízing v roku 2008.