Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Zahraničie

Libanonský premiér a ruský prezident hovorili o vojenskej spolupráci

Na snímke ruský prezident Vladimir Putin Foto: TASR/AP

Samotný Putin vyslovil presvedčenie, že dohody podpísané počas Harírího návštevy odštartujú pozitívny vývoj vo vzájomných vzťahoch medzi Moskvou a Bejrútom.

Moskva 13. septembra (TASR) - Libanonský premiér Saad Harírí sa dnes v čiernomorskom letovisku Soči stretol s ruským prezidentom Vladimirom Putinom. Predmetom rokovaní bolo aj prehĺbenie vojenskej spolupráce medzi Libanonom a Ruskom.

"V súčasnosti chceme prezbrojiť našu armádu a bezpečnostné sily a o tejto otázke sme hovorili aj s prezidentom Putinom," povedal Harírí po skončení schôdzky.

Vyjadril pritom nádej na nadviazanie plodnej vojensko-technickej spolupráce medzi oboma krajinami. Zdôraznil tiež, že Libanon a Rusko sú blízkymi partnermi v boji proti terorizmu.

Už v utorok sa Harírí stretol v Moskve s ruským premiérom Dmitrijom Medvedevom a šéfom ruskej diplomacie Sergejom Lavrovom.

Samotný Putin dnes vyslovil presvedčenie, že dohody podpísané počas Harírího návštevy odštartujú pozitívny vývoj vo vzájomných vzťahoch medzi Moskvou a Bejrútom.

Harírí pre televíziu Rossija 24 uviedol, že Libanon má záujem o nákup ruského vojenského vybavenia. Ruské energetické spoločnosti majú zase záujem o získanie ťažobných licencií pri pobreží Libanonu.