Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 29. apríl 2024Meniny má Lea
< sekcia Zahraničie

Rusko opustilo dohovor o národnostných menšinách, chránil milióny ľudí

Ilustračná snímka. Foto: TASR

Orgán Rady Európy upozornil, že mladí muži z národnostných menšín sú nadmerne zastúpení medzi regrútmi ruskej armády a obeťami vojny proti Ukrajine.

Brusel/Štrasburg 12. januára (TASR) – Po oficiálnom oznámení Ruskej federácie, že vypovedala Rámcový dohovor o ochrane národnostných menšín (FCNM), Poradný výbor FCNM v piatkovom vyhlásení vyjadril hlboké poľutovanie nad rozhodnutím, ktoré zbavuje viac ako 25 miliónov osôb patriacich k národnostným menšinám Ruskej federácie ochrany podľa tejto medzinárodnej zmluvy. Informuje o tom spravodajca TASR.

Výbor FCNM vyjadril hlboké znepokojenie nad situáciou osôb patriacich k národnostným menšinám v Ruskej federácii vrátane pôvodného obyvateľstva.

Orgán Rady Európy upozornil, že mladí muži z národnostných menšín sú nadmerne zastúpení medzi regrútmi ruskej armády a obeťami vojny proti Ukrajine. Okrem toho sú osobám patriacim k národnostným menšinám obmedzené jazykové a vzdelávacie práva. Obhajcovia ľudských práv, ktorí sa zasadzujú za práva menšín, sú podľa výboru FCNM vystavení vážnemu porušovaniu ľudských práv.

Poradný výbor je tiež znepokojený správami, ktoré dostal od predstaviteľov ukrajinských národnostných menšín žijúcich na Kryme a iných územiach pod dočasnou kontrolou alebo okupáciou Ruskej federácie.

"Okrem ľudského utrpenia a ničenia kultúrneho dedičstva spôsobeného agresiou sú osoby patriace k národnostným menšinám vystavené porušovaniu ľudských práv a politike asimilácie zo strany okupačných síl," uvádza výbor FCNM v správe pre médiá.

Rada Európy v tejto súvislosti vyhlásila, že chce zostať v kontakte s ruskou občianskou spoločnosťou a výbor FCNM je aj naďalej k dispozícii na dialóg so zástupcami národnostných menšín a domorodého obyvateľstva z Ruskej federácie.


(spravodajca TASR Jaromír Novak)