Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 23. máj 2024Meniny má Želmíra
< sekcia Zahraničie

Rusko oznámilo, že obsadilo šesť obcí na východe Ukrajiny

Osoba kráča vedľa čiastočne zničených budov pri ruských útokoch v Borodyanke, severne od Kyjeva na Ukrajine, v sobotu 27. apríla 2024. Foto: TASR/AP

Rusko viaceré osady v Charkovskej oblasti obsadilo hneď na začiatku invázie vo februári 2022. V septembri toho istého roku sa však ukrajinským silám podarilo Rusov vytlačiť.

Moskva 11. mája (TASR) - Ruské ministerstvo obrany v sobotu oznámilo prevzatie kontroly nad piatimi obcami v ukrajinskej Charkovskej oblasti a jednou v Doneckej oblasti. Ukrajinské úrady hlásia po ruských útokoch obete na životoch i zranených. TASR informuje podľa agentúr AP, AFP a DPA.

Ruské a ukrajinské sily v sobotu zvádzali boje na viacerých miestach pozdĺž frontovej línie v Charkovskej oblasti, píše DPA. Generálny štáb ukrajinskej armády uviedol, že Ukrajinci úspešne odvrátili ruskú ofenzívu.

Regionálny gubernátor Oleh Synehubov v sobotu oznámil, že z Charkovskej oblasti bolo evakuovaných viac než 1700 ľudí. Rusko podľa jeho vyjadrení prostredníctvom delostrelectva, mínometov a vzdušných síl zasiahlo viac než 30 rôznych miest či dedín. Najmenej tri osoby prišli o život a päť ďalších utrpelo zranenia, píše AP.

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj v piatok večer prehlásil, že pozdĺž celej frontovej línie na východe Ukrajiny prebiehajú ťažké boje. Ruskí vojaci narazili podľa Zelenského vyjadrení v Charkovskej oblasti na odpor ukrajinských vojenských brigád aj delostrelectva.

Rusko viaceré osady v Charkovskej oblasti obsadilo hneď na začiatku invázie vo februári 2022. V septembri toho istého roku sa však ukrajinským silám podarilo Rusov vytlačiť a odvtedy je táto oblasť prevažne pod kontrolou Kyjeva, píše AFP.