Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 28. apríl 2024Meniny má Jarmila
< sekcia Zahraničie

Rusko: Počet obetí streľby stúpol na 143, zatkli všetkých strelcov

Záchranári transportujú telo obete neďaleko horiacej budovy koncertnej sály Crocus City Hall v západnej časti Moskvy 22. marca 2024. Foto: TASR/AP

K zodpovednosti za útok sa prihlásila militantná organizácia Islamský štát.

Ak si želáte, aby počítač prečítal text článku, použite prehrávač nižšie.
00:00 / 00:00
Moskva 23. marca (TASR) - Rusko zatklo 11 ľudí, vrátane "všetkých štyroch" podozrivých strelcov, v súvislosti s piatkovým teroristickým útokom v koncertnej sále v Moskve, kde bolo zabitých najmenej 143 ľudí. V sobotu to oznámil Kremeľ. TASR prevzala informácie z tlačovej agentúry Reuters.



K zodpovednosti za útok, najsmrtiacejší v Rusku za posledných 20 rokov, sa prihlásila militantná skupina Islamský štát (IS). Rusko tvrdí, že vyšetruje napojenie útočníkov na Ukrajinu, aj keď poradca ukrajinského prezidenta Mychajlo Podoľak vyhlásil, že Kyjev nemá s útokom nič spoločné.

Ruská bezpečnostná služba FSB uviedla, že "všetkých štyroch teroristov" zatkla, keď smerovali k ukrajinskej hranici, a že mali kontakty na Ukrajine. FSB dodala, že mužov preváža do Moskvy.

Vplyvný ruský zákonodarca Andrej Kartapolov povedal, že ak bola do toho zapletená Ukrajina, potom musí Rusko na to "dať primeranú, jasnú a konkrétnu" odpoveď na bojisku.

Šéfredaktorka prokremeľskej štátnej televízie RT Margarita Simonianová zverejnila video jedného z podozrivých, mladého bradatého muža, ako ho vypočúvajú na okraji cesty. Dodala, že počet mŕtvych sa po útoku zvýšil na 143, ale neuviedla zdroj tejto informácie.

Vyšetrovací výbor Ruskej federácie predtým uvádzal najmenej 115 zabitých pri útoku strelcov v maskáčoch, ktorí v piatok spustili paľbu z automatických zbraní na návštevníkov koncertu v komplexe Crocus City Hall na predmestí Moskvy.

Výbor doplnil, že niektorí ľudia podľahli strelným poraneniam a ďalší zahynuli v požiari, ktorý v komplexe vypukol. V správach sa uvádzalo, že ozbrojení muži zapálili oheň benzínom z kanistrov, ktoré niesli v ruksakoch.

Záchranári stále prehľadávajú trosky koncertnej sály a nachádzajú mŕtvych.


Výberová chronológia teroristických útokov v Rusku od roku 2002


23. októbra 2002 - Moskva - Po útoku komanda na moskovské divadlo Dubrovka, ktoré na dva dni obsadili čečenskí teroristi, zahynulo 129 civilistov a 40 teroristov.



6. februára 2004 - Moskva - Samovražedný atentátnik spôsobil výbuch v moskovskom metre, pri ktorom zahynulo 41 ľudí vrátane atentátnika. Približne 120 osôb utrpelo zranenia.



24. augusta 2004 - Moskva - Takmer súbežne sa zrútili dve ruské dopravné lietadlá TU-134 a TU-154, ktoré v rozpätí štyridsiatich minút štartovali z moskovského letiska Domodedovo. Pri haváriách, ktoré spôsobili dve čečenské samovražedné atentátničky, prišlo o život 89 ľudí.



1. septembra 2004 – Beslan - Pročečenskí ozbrojenci vtrhli do školy v juhoruskom Beslane, zajali 1128 osôb, z väčšej časti školákov, a tri dni ich držali ako rukojemníkov. Dráma sa skončila 3. septembra toho istého roku, pričom zahynulo 334 osôb, z toho 186 detí.



27. novembra 2009 - Bologoje - Po výbuchu bomby sa neďaleko zastávky Bologoje vykoľajil v lese luxusný rýchlovlak Nevský expres, smerujúci z Moskvy do Petrohradu. Celkovo zahynulo 28 ľudí (posledná obeť v nemocnici v Moskve zomrela v januári 2010).



29. marca 2010 - Moskva - Dve samovražedné atentátničky pripravili na preplnenej stanici moskovského metra o život 38 ľudí a ďalších 67 výbuchy zranili. K útoku sa prihlásila skupina militantných islamských separatistov z kaukazského regiónu, ktorú viedol líder čečenských povstalcov Doku Umarov.



24. januára 2011 - Moskva - Samovražedný útočník odpálil nálož na moskovskom letisku Domodedovo. Teroristický útok si vyžiadal 37 obetí, do nemocníc previezli viac ako 70 ľudí. Medzi zranenými boli aj občania SR - herečka Zuzana Fialová a jej kolega Ľuboš Kostelný.



29. decembra 2013 - Volgograd - Pri samovražednom atentáte na železničnej stanici vo Volgograde na juhu Ruska zomrelo 18 ľudí a viac ako 40 osôb bolo zranených. Deň nato zabil v trolejbuse vo Volgograde samovražedný atentátnik 16 ľudí a viac ako 40 osôb zranil.



3. apríla 2017 – Petrohrad - Atentátnik Akbaržon Džalilov aktivoval nálož na svojom tele v okamihu, keď sa vlaková súprava metra, v ktorej sa nachádzal, pohybovala medzi stanicami Technologický inštitút a Senné námestie. Výbuch usmrtil 16 ľudí a približne 100 ďalších zranil.