Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia Zahraničie

Rusko potvrdilo zvýšenú rádioaktivitu nad Uralom

Ilustračné foto Foto: TASR - František Iván

Vysoká radiácia bola zistená v dedinách pri závode na spracovanie jadrového paliva Majak, ktorý patrí štátnemu podniku Rosatom.

Moskva 21. novembra (TASR) - Ruské úrady potvrdili v utorok správy o zvýšenej úrovni rádioaktivity v ovzduší nad pohorím Ural po tom, čo francúzsky orgán jadrového dozoru identifikoval túto časť Ruska ako pravdepodobnú oblasť vypustenia tzv. rádioaktívneho oblaku, zachyteného nad Európou na prelome septembra a októbra.

Informovala o tom agentúra AP. Ruská meteorologická služba podľa nej uviedla vo vyhlásení, že koncom septembra zaznamenala na južnom Urale únik rádioaktívneho izotopu ruténia s nukleónovým číslom 106 do ovzdušia, pričom znečistenie označila za "extrémne vysoké".

Vysoká radiácia bola zistená v dedinách pri závode na spracovanie jadrového paliva Majak, ktorý patrí štátnemu podniku Rosatom. Ten však ešte v októbri vyhlásil, že zdrojom znečistenia nebolo žiadne z jeho zariadení. Možnosť úniku ruténia poprel v utorok aj samotný závod Majak, ktorý uviedol, že tento prvok z vyhoretého jadrového paliva nevyťažuje už "niekoľko rokov".

Majak v Čeľabinskej oblasti bol v minulosti zodpovedný za najmenej dve veľké nehody spojené s únikom rádioaktivity. Ochranárska organizácia Greenpeace v utorok vyhlásila, že dá podnet na ruskú generálnu prokuratúru, aby prešetrila "možné zatajovanie radiačnej nehody" a zistila, či bola zabezpečená dostatočná ochrana verejného zdravia.

Francúzsky Ústav radiačnej ochrany a jadrovej bezpečnosti (IRSN) vydal tento mesiac správu, podľa ktorej bola príčinou zachytenia uvedeného rádioaktívneho prvku nad Európou menšia nehoda v jednom z ruských jadrových zariadení. Ako pravdepodobnú oblasť, kde k tejto udalosti došlo, vytýčil územie medzi riekou Volga a pohorím Ural.

Zvýšená prítomnosť rádioaktívneho izotopu ruténia v ovzduší podľa IRSN nepredstavovala pre európske krajiny nijaké zdravotné alebo environmentálne riziko.

Experti už začiatkom októbra uviedli, že zdroj mierneho zvýšenia rádioaktivity v európskych krajinách sa nachádza v oblasti južného Uralu. Nehodu v jadrovej elektrárni však ako príčinu vylúčili. Rádioaktívne ruténium je využívané okrem iného ako zdroj žiarenia pri liečbe rakoviny alebo v energetických systémoch vesmírnych družíc.