Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 4. jún 2024Meniny má Lenka
< sekcia Zahraničie

Rusko sa pripravuje na boje v okolí záporožskej jadrovej elektrárne

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

V správe britskej rozviedky sa osobitne zdôrazňuje, že hoci sa takto zvyšuje nebezpečenstvo poškodenia elektrárne počas bojov, riziko zopakovania černobyľskej katastrofy je nízke.

Londýn 27. apríla (TASR) - Jednotky ruskej armády, ktoré okupujú Záporožskú jadrovú elektráreň (ZAES), sa podľa novej správy britskej vojenskej rozviedky pripravujú na obranu v očakávanej ofenzíve ukrajinských ozbrojených síl.

Ako vo štvrtok s odvolaním sa na dennú zvodku britského ministerstva obrany informovala agentúra DPA, na snímkach z družíc vidno, že na strechách niekoľkých objektov ZAES sa ešte v marci objavili obranné pozície s vrecami s pieskom.

Ruské jednotky okupujú ZAES už viac ako rok - od marca roku 2022 -, ale toto je prvý náznak, že Rusi očakávajú útok ukrajinských ozbrojených síl a pripravujú sa na obranu, podotkla britská stanica BBC.

V správe britskej rozviedky sa osobitne zdôrazňuje, že hoci sa takto zvyšuje nebezpečenstvo poškodenia elektrárne počas bojov, riziko zopakovania černobyľskej katastrofy je nízke. Kľúčové objekty v ZAES sú totiž spevnené a aj samotná elektráreň je naprojektovaná tak, aby odolala aj priamemu zásahu delostreleckým granátom do jadrového reaktora.