Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 14. máj 2024Meniny má Bonifác
< sekcia Zahraničie

Rusko: Štátna duma schválila zákon o viacdňovom hlasovaní počas volieb

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Informovala o tom stanica Slobodná Európa (RFE/RL) s odvolaním sa na tlačové agentúry TASS a Interfax.

Moskva 21. júla (TASR) - Dolná komora ruského parlamentu, Štátna duma, v utorok v konečnom čítaní schválila návrh zákona, ktorý umožní, aby sa počas volieb hlasovalo až tri dni. Legislatívu podporilo 344 poslancov, zatiaľ čo 51 bolo proti.

Informovala o tom stanica Slobodná Európa (RFE/RL) s odvolaním sa na tlačové agentúry TASS a Interfax.

Na základe tohto zákona sa príslušné volebné komisie budú môcť rozhodnúť pre viacdňový proces hlasovania. Ľudskoprávne organizácie v Rusku však túto iniciatívu tvrdo kritizujú, tvrdiac, že držiteľom moci poskytne väčšiu kontrolu nad voľbami a viac príležitostí na manipulovanie s ich výsledkami.

Viacdňové hlasovanie bolo po prvý raz uplatnené tento rok medzi 25. júnom a 1. júlom v celoštátnom referende o ústavných úpravách, ktoré okrem iného dávajú ruskému prezidentovi Vladimirovi Putinovi možnosť kandidovať za hlavu štátu ešte v ďalších dvoch volebných obdobiach po tom, ako mu súčasný mandát vyprší v roku 2024.

Po utorkovom hlasovaní v Štátnej dume predsedníčka Ústrednej volebnej komisie Ella Pamfilovová v diskusii s Putinom uviedla, že sa prerokúva i možnosť viacdňového volebného systému pre všetky druhy volieb v krajine. Pamfilovová pritom zdôraznila, že občanom sa nový hlasovací systém "páči".

Návrh zákona musí odobriť aj horná komora ruského parlamentu, Rada federácie, následne z neho môže Putin svojím podpisom spraviť právoplatný zákon. Ak sa tak stane, nastávajúce všeobecné voľby naplánované na september sa budú môcť konať v novom formáte.