Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 29. máj 2024Meniny má Vilma
< sekcia Zahraničie

Rusko: Koexistencia s terajším ukrajinským „režimom“ je vylúčená

Na archívnej snímke poškodený radar, vozidlo a vybavenie v ukrajinskom vojenskom zariadení pri Mariupole na Ukrajine. Foto: TASR/AP

Podľa špeciálneho vyslanca Ruska R. Mirošnika Západ stratí záujem a kyjevský režim skolabuje.

Moskva 21. novembra (TASR) – Rusko nedokáže koexistovať s terajším "režimom" v Kyjeve, no Moskva dokáže odolávať silám NATO tak dlho, ako to bude potrebné na úplnú demilitarizáciu Ukrajiny. V utorok to v Moskve pred reportérmi vyhlásil špeciálny vyslanec Ruska Rodion Mirošnik. TASR správu prebrala z agentúry Reuters.

Bývalý novinár Mirošnik pracoval pre ukrajinského exprezidenta Viktora Janukovyča, neskôr pôsobil ako veľvyslanec separatistickej Luhanskej ľudovej republiky (LĽR) v Rusku. Po pripojení LĽR k Rusku 30. septembra začal zbierať dôkazy o údajných ukrajinských zločinoch proti civilnému obyvateľstvu.

Mirošnik tvrdí, že Rusko dokáže odolávať silám NATO vedeným Spojenými štátmi tak dlho, ako to bude potrebné na porazenie Ukrajiny a dosiahnutie cieľov "špeciálnej vojenskej operácie". Moskva takto nazýva vojenskú agresiu proti Ukrajine. Podľa Mirošnika Západ stratí záujem a kyjevský režim skolabuje.

Rusko napadlo Ukrajinu vo februári 2022, čím spustilo najvážnejší stret Ruska a Západu od čias studenej vojny. Moskva aktuálne ovláda 17,5 percenta medzinárodne uznávaného územia Ukrajiny (vrátane Krymu, ktorý anektovala v roku 2014).