Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 28. apríl 2024Meniny má Jarmila
< sekcia Zahraničie

Rusko tvrdí, že odrazilo ukrajinský útok na ruské lode v Čiernom mori

Na archívnej snímke nákladná loď. Foto: TASR/AP

Reuters však upozorňuje, že tvrdenia Ruska nemožno nezávisle overiť, pričom Ukrajina sa k tomu bezprostredne nevyjadrila.

Moskva 10. februára (TASR) - Rusko odrazilo v piatok večer ukrajinský dronový útok na ruské civilné nákladné lode v Čiernom mori. Oznámilo to v sobotu ruské ministerstvo obrany, informuje TASR podľa správy agentúry Reuters.

V príspevku zverejnenom na sociálnej sieti Telegram rezort uviedol, že sa Ukrajina pokúsila pomocou námorných dronov napadnúť na juhozápade Čierneho mora ruské nákladne lode. Pri útoku však nevznikli nijaké škody na vojenských ani civilných plavidlách.

Podľa ministerstva sa totiž podarilo ruským vojenským lietadlám a hliadkovacím lodiam útok odraziť, pričom jeden z ukrajinských dronov zničili pomocou delostrelectva a ostatné prostriedkami na elektronický boj.

Reuters však upozorňuje, že tvrdenia Ruska nemožno nezávisle overiť, pričom Ukrajina sa k tomu bezprostredne nevyjadrila.

Ruské ministerstvo obrany okrem toho na Telegrame oznámilo, že v sobotu nad územím Brianskej oblasti na juhozápade Ruska zničilo tri ukrajinské drony. Bezprostredne neboli hlásené nijaké škody ani obete, píše agentúra AFP.

Čierne more je dôležitou námornou trasou pre vývoz ukrajinského i ruského obilia a ropy. Vlani v júli pritom Rusko odmietlo predĺžiť dohodu sprostredkovanú Tureckom a OSN, ktorá umožňovala bezpečný vývoz obilia cez Čierne more. Moskva zároveň oznámila, že bude všetky lode mieriace do ukrajinských prístavov považovať za možných prepravcov vojenského nákladu. O deň neskôr oznámila rovnaké opatrenie aj Ukrajina.

Ukrajina pritom v uplynulých mesiacoch podniká viac dronových a raketových útokov na ruské vojenské ciele v Čiernom mori, pričom sa jej podarilo potopiť najmenej jedno ruské vojenské plavidlo a ďalšie poškodiť.