Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 1. jún 2024Meniny má Žaneta
< sekcia Zahraničie

Rusko tvrdí, že v Charkovskej oblasti za týždeň “oslobodilo” 12 obcí

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj ešte predtým deklaroval, že ukrajinským jednotkám sa podarilo stabilizovať situáciu súvisiacu s ofenzívou ruskej armády na severe Charkovskej oblasti.

Moskva 17. mája (TASR) - Ruské ministerstvo obrany tvrdí, že ruská armáda pokračuje na severovýchode Ukrajiny v postupe a že jej jednotky v priebehu týždňa od spustenia nového pozemného útoku dobyli v Charkovskej oblasti už 12 dedín. Informovali o tom agentúra Reuters a britská stanica BBC.

"Jednotky skupiny vojsk Sever oslobodili za posledný týždeň 12 obcí v Charkovskej oblasti... a pokračujú v postupe hlboko do nepriateľskej obrany," uviedlo ruské ministerstvo obrany.

Ruský prezident Vladimir Putin v piatok počas návštevy Číny vyhlásil, že Rusko nateraz neplánuje dobyť mesto Charkov a ruskí vojaci postupujú pri Charkove prísne podľa plánu.

Putin súčasne zo zodpovednosti za útok na Charkov obvinil Ukrajinu, ktorej armáda ostreľuje ruské pohraničné mesto Belgorod - ruské jednotky svojím postupom podľa neho vytvárajú "sanitárnu zónu".

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj ešte predtým deklaroval, že ukrajinským jednotkám sa podarilo stabilizovať situáciu súvisiacu s ofenzívou ruskej armády na severe Charkovskej oblasti. Zelenskyj súčasne dodal, že ruské jednotky postúpili asi o desať kilometrov.