Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 27. apríl 2024Meniny má Jaroslav
< sekcia Zahraničie

Rusko tvrdí, že vyslalo stíhačku k americkému dronu nad Čiernym morom

Ilustračné foto. Foto: Teraz.sk

Podľa agentúry TASS neprišlo počas incidentu k narušeniu ruských hraníc.

Moskva 27. augusta (TASR) - Ruská stíhačka SU-30 v nedeľu sprevádzala nad Čiernym morom americký prieskumný dron Reaper, oznámilo ruské ministerstvo obrany. TASR o tom informuje podľa správy agentúry Reuters, ktorá sa odvoláva na ruské médiá.

Ruský rezort obrany vo vyhlásení zverejnenom na svojej webovej stránke uviedol, že jeho silám sa podarilo nad Čiernym morom identifikovať "vzdušný cieľ", ktorý sa približoval k ruským hraniciam. Následne bola k cieľu vyslaná stíhačka SU-30.

"Posádka ruskej stíhačky identifikovala vzdušný cieľ ako prieskumné bezpilotné lietadlo MQ-9A Reaper Spojených štátov," uvádza ministerstvo. Podľa rezortu sa dron otočil a vydal sa preč od ruských hraníc po tom, čo sa k nemu ruská stíhačka priblížila.

Podľa agentúry TASS neprišlo počas incidentu k narušeniu ruských hraníc.

V posledných mesiacoch vzrástol nad Čiernym a Baltským morom počet incidentov, pri ktorých sa dostávajú do kontaktu lietadlá Ruska a západných krajín, čo súvisí s pokračujúcou ruskou ofenzívou na Ukrajine. V polovici marca pritom americký dron typu Reaper havaroval nad Čiernym morom po tom, čo sa zrazil s ruskou stíhačkou, čo prispelo k zvýšeniu napätia medzi Moskvou a Washingtonom.