Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 12. máj 2024Meniny má Pankrác
< sekcia Zahraničie

V. Putin: Druhá studená vojna medzi Ruskom a Západom nehrozí

Ruský prezident Vladimir Putin reční počas plenárneho zasadnutia ekonomického a investičného fóra v Petrohrade 23. mája 2014. Foto: TASR/AP
Na snímke princ Charles. FOTO TASR/AP

Ruský prezident zároveň vyhlásil, že Rusko bude rešpektovať vôľu ukrajinských občanov vyjadrenú v prezidentských voľbách.

Petrohrad 24. mája (TASR) - Ruský prezident Vladimir Putin dnes vyhlásil, že v súvislosti s krízou na Ukrajine nehrozí nová studená vojna so Západom. Poznamenal, že na tom nikto nemá záujem.

V dôsledku politických zmien na Ukrajine z prelomu rokov 2013-14, posilnenia separatistických tendencií na východe tejto krajiny, ako aj pripojenia Krymského polostrova k subjektom Ruskej federácie sú vzťahy medzi Východom a Západom na najnižšej úrovni od konca studenej vojny pred vyše 20 rokmi, pripomenula agentúra Reuters.

Na stretnutí so zahraničnými novinármi, ktorí sa zúčastňujú na ekonomickom fóre v Petrohrade, Putin uviedol, že Rusko vždy berie a bralo do úvahy záujmy iných štátov a nemôže súhlasiť s tým, aby sa s ním zaobchádzalo inak.

"Ak celý bonus Ruska spočíva v tom, že mu dovolia sadnúť si a počúvať, čo hovoria iní, potom to nie je taká rola, s akou by Rusko mohlo súhlasiť," vyhlásil Putin a upozornil, že "idea izolácie takej veľkej krajiny ako Rusko, je efemérna".

Putin súčasne odmietol na Západe rozšírený názor, že Rusko sa budovaním obchodnej a colnej únie s Kazachstanom a Bieloruskom snaží o obnovenie Sovietskeho zväzu a označil to za prvok informačnej vojny.

Ruský prezident uviedol, že sa vždy riadil záujmami Ruska a v súlade s nimi prijímal rozhodnutia počas krízy na Ukrajine. Vysvetlil, že vo vzťahoch Ukrajiny s Krymom sa prejavilo také ohrozenie záujmov ruského národa a štátu, že Moskva musela dať "adekvátnu odpoveď na hrubé, neprofesionálne použitie sily proti záujmom Ruska". Dodal, že západní partneri to mali predvídať. Vyhlásil, že v súvislosti s Krymom je právo na strane Ruska a dodal, že "o opaku ho nikto nepresvedčí".

Ruský prezident však podľa ITAR-TASS vyhlásil, že tí, ktorí vyprovokovali štátny prevrat v Kyjeve, sa mali zamyslieť nad dôsledkami svojich protizákonných krokov. "Na silový spôsob (riešenia krízy) prišla adekvátna odpoveď (zo strany Ruska)," spresnil.

Vyslovil predpoklad, že pozícia Ruska voči Ukrajine má na Západe veľa prívržencov. "Naša pozícia (ohľadom Ukrajiny) je spravodlivá a ľudia na Západe to vidia," deklaroval. Podľa agentúry RIA Novosti Putin vyhlásil, že "sankcie (Západu) na tom nič nezmenia".

Upozornil, že Rusko nemalo a nemá záruky, že Ukrajina sa po "štátnom prevrate" nestane členským štátom NATO. Uviedol, že Západ na podobné obavy Ruska vždy reagoval vyhlásením, že každý štát má právo rozhodovať o spôsobe, akým si zaručí bezpečnosť.

Na margo sankcií, ktoré Západ uvalil na Rusko po pripojení Krymského polostrova k subjektom Ruskej federácie, Putin uviedol, že sú "absolútne kontraproduktívne, protirečia medzinárodnému právu a ohrozujú bezpečnosť Ruska". Vysvetlil, že má na mysli možný vstup Ukrajiny do NATO a možné rozmiestnenie systémov protiraketovej obrany na ukrajinskom území, vrátane Krymu, ktorý bol na začiatku politickej krízy autonómnou republikou vo zväzku Ukrajiny.

Rusko bude rešpektovať vôľu ukrajinských občanov

Ruský prezident zároveň vyhlásil, že Rusko bude rešpektovať vôľu ukrajinských občanov vyjadrenú v nedeľňajších predčasných prezidentských voľbách. Potvrdil, že Rusko bude po voľbách spolupracovať s novým ukrajinským vedením vytvoreným na základe týchto volieb.

Na stretnutí so zahraničnými novinármi však upozornil, že Ukrajine hrozia dva scenáre, ktoré môžu viesť k vyostreniu politického boja v krajine.

Vysvetlil, že zvolený prezident by mohol byť buď len "prechodnou figúrou", alebo by naopak mohlo dôjsť aj k tomu, že by vo svojich rukách sústredil veľké právomoci. "Jeden i druhý variant bude spojený s vyostrením politického boja vo vnútri krajiny," upozornil Putin.

Vladimir Putin
FOTO TASR/AP
Ruský prezident zopakoval svoj dávnejšie prezentovaný názor, že by bolo logickejšie usporiadať na Ukrajine najprv referendum o novej ústave a na jej základe potom vykonať prezidentské voľby. Ubezpečil však, že "budeme rešpektovať voľbu ukrajinského ľudu a budeme pracovať s formujúcimi sa mocenskými orgánmi (Ukrajiny)".

Zopakoval aj to, že zbavenie Viktora Janukovyča funkcie prezidenta Ukrajiny nebolo v súlade s ústavou. Uviedol však, že Rusko je napriek tomu pripravené spolupracovať s novým vedením krajiny.

Ruský prezident však podľa ITAR-TASS vyhlásil, že tí, ktorí vyprovokovali štátny prevrat v Kyjeve, by sa mali zamyslieť nad dôsledkami svojich protizákonných krokov.

Uviedol, že Rusko neporušilo ani "čiarku" zo zmluvy s Ukrajinou, je naďalej pripravené rokovať s ňou o zľavách z ceny za dodávky plynu, ak budú splatené existujúce dlhy. Doteraz bolo Rusko vždy odmietané, spresnil a dodal: "Sme pripravení na konštruktívny dialóg, ktorý by sa však nemal viesť predkladaním ničím nepodložených požiadaviek a ultimát, ale skôr na základe civilizovanej trhovej spolupráce".

Na margo sankcií, ktoré Západ uvalil na Rusko po pripojení Krymského polostrova k subjektom Ruskej federácie, Putin uviedol, že sú "absolútne kontraproduktívne, protirečia medzinárodnému právu a ohrozujú bezpečnosť Ruska". Dodal ešte, že Rusko prejavilo "nevídanú štedrosť", keď Ukrajine zaplatilo vopred za pobyt Čiernomorskej flotily na Kryme, takže na jeho adresu "nemôžu byť nijaké sťažnosti".

Putin považuje za neprijateľné svoje prirovnanie k Hitlerovi
Ruský prezident Vladimir Putin označil dnes za neprijateľné, ak ho britský princ Charles skutočne prirovnal k nacistickému vodcovi Adolfovi Hitlerovi.

Putin dnes na stretnutí so zahraničnými novinármi, ktorí pricestovali na ekonomické fórum do Petrohradu, spresnil, že princov komentár osobne nepočul. Obsah súkromného rozhovoru s princom zverejnila v médiách bývalá vojnová utečenkyňa z Poľska Marienne Fergusonová, ktorá Charlesa sprevádzala počas jeho návštevy v múzeu prisťahovalectva v kanadskom Halifaxe.

Princ sa jej vraj pýtal, kedy prišla do Kanady. Keď uviedla, že v roku 1939, princ reagoval, že Putin teraz robí to, čo vtedy Hitler. "Súhlasila som s princom: povedala som, že (Putin) obsadzuje krajiny, ako to robil Hitler". Princ podľa nej Rusko explicitne nespomenul.

Ruský prezident dnes poznamenal, že "ak to (princ) povedal, je to neprijateľné. Myslím, že si to uvedomuje aj on sám. Je to vychovaný človek. Jeho i ostatných členov kráľovskej rodiny poznám osobne. Toto však nie je správanie hodné kráľa. Ale za tie roky som si už zvykol na všeličo".

Dodal, že vo svojej práci sa nebude riadiť tým, čo sa o ňom hovorí, ale len záujmami ruského národa.

Ruskí predstavitelia koncom týždňa označili výrok pripisovaný Charlesovi za poburujúci. Ruské veľvyslanectvo v Londýne preto požiadalo o oficiálne vysvetlenie.

Okrem ruských predstaviteľov kritizovali Charlesov výrok i britskí politici, ktorí mu vyčítali, že robí politické vyhlásenia neprislúchajúce úlohám a postaveniu kráľovskej rodiny.