Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 10. máj 2024Meniny má Viktória
< sekcia Zahraničie

Rusko:Vyvíjanie tlaku na nás v prípade zadržaného novinára je zbytočné

Reportéra Wall Street Journal Evana Gershkovicha odprevadili policajti z Lefortovského súdu do autobusu v Moskve v Rusku vo štvrtok 30. marca 2023. Foto: TASR/AP

Prezident Spojených štátov Joe Biden označil obvinenia voči novinárovi za smiešne a vyzval na jeho prepustenie, k čomu sa pripojil aj generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg.

Moskva 7. apríla (TASR)- Ruské ministerstvo zahraničných vecí vo štvrtok uviedlo, že vyvíjať tlak na Moskvu v prípade zadržaného novinára Wall Street Journal (WSJ) Evana Gershkovicha je "zbytočné". TASR správu prevzala z agentúry AFP.

"Celý humbug okolo tohto prípadu, ktorý rozdúchavajú Spojené štáty s cieľom zatlačiť na ruské úrady a súdy, je zbytočný a nemá zmysel," povedal námestník ruského ministra zahraničných vecí Sergej Riabkov americkej veľvyslankyni v Rusku Lynne Tracyovej.

Riabkov zároveň poukázal na "závažnosť obvinení" proti Gershkovichovi, ktorého ruská Federálna bezpečnostná služba (FSB) zadržala minulý týždeň v Jekaterinburgu. Údajne sa tam snažil získať utajované informácie o podniku vojensko-priemyselného komplexu. Vo vyšetrovacej väzbe má podľa súdu zostať do 29. mája. Hrozí mu až 20-ročné väzenie.

Wall Street Journal "dôrazne poprel" obvinenia FSB a požiadal o okamžité prepustenie svojho reportéra. Prezident Spojených štátov Joe Biden označil obvinenia voči novinárovi za "smiešne" a vyzval na jeho prepustenie, k čomu sa pripojil aj generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg.

Agentúra AFP pripomenula, že 31-ročný Gershkovich je od rozpadu Sovietskeho zväzu pravdepodobne prvým zahraničným novinárom, ktorý bol v Rusku zatknutý pre podozrenie zo špionáže.