Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 24. apríl 2024Meniny má Juraj
< sekcia Zahraničie

Ruský najvyšší súd potvrdil rozsudok nad Poliakom odsúdeným za špionáž

Ilustračná snímka Foto: TASR/AP

Podobný účinok mal aj prípad Američana s britským občianstvom Paula Whelana, ktorého pre podozrenie zo špionáže zadržali v decembri roku 2018 a ktorému hrozí 20 rokov väzenia.

Moskva 16. septembra (TASR) - Ruský najvyšší súd potvrdil rozsudok nad poľským občanom Marianom Radzajewským, ktorého mestský súd v Moskve v júni tohto roku odsúdil na 14 rokov väzenia za špionáž.

Ako informovala agentúra Interfax, najvyšší súd vo veci rozhodol už 12. septembra, ale ruská Federálna bezpečnostná služba (FSB) o verdikte informovala až v pondelok.

Radzajewski bol obvinený, že zhromažďoval citlivé a utajované informácie vojenského charakteru a pokúšal sa do Poľska vyviezť súčasti systému protivzdušnej obrany S-300. Ruské úrady dodali, že Radzajewski bol zadržaný v čase, keď dohadoval detaily prevozu.

FSB následne Radzajewského obvinila, že konal v prospech poľskej spoločnosti, ktorá je jedným z najväčších dodávateľov poľskej armády a jej jednotiek osobitného určenia.

Súdny proces s Poliakom, ktorý všetky obvinenia odmietal, sa konal s vylúčením verejnosti.

Poľský občan Radzajewski sa podľa AFP narodil v roku 1977 a bol riaditeľom dopravnej spoločnosti v meste Bialystok na severovýchode Poľska. V Rusku pôsobil ako jej konateľ.

AFP pripomenula, že v posledných rokoch v Rusku stúpol počet súdnych procesov súvisiacich s obvineniami zo špionáže. Vo väčšine z nich síce figurovali občania susednej Ukrajiny, ale prípady týkajúce sa Poliakov či občanov pobaltských štátov nie sú tiež ojedinelé.

V apríli tohto roku v Rusku na 14 rokov väzenia za špionáž odsúdili aj bývalého príslušníka nórskej pohraničnej stráže. Táto kauza vyvolala napätie v nórsko-ruských vzťahoch.

Podobný účinok mal aj prípad Američana s britským občianstvom Paula Whelana, ktorého pre podozrenie zo špionáže zadržali v decembri roku 2018 a ktorému hrozí 20 rokov väzenia.