Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Zahraničie

Ruský parlament chystá odvetu za nátlak amerických úradov na televíziu

Moskva. Foto: TASR/AP

Ruské vedenie v piatok naznačilo, že v súvislosti s krokmi USA voči ruskej televízii RT môže prijať odvetné opatrenia proti takým americkým médiám, ako je Hlas Ameriky, Rádio sloboda alebo CNN.

Moskva 10. novembra (TASR) - Predseda dolnej komory ruského parlamentu Vjačeslav Volodin v piatok nariadil príslušnému parlamentnému výboru, aby začal pripravovať recipročnú reakciu na postup amerických úradov voči ruskej spravodajskej televízii RT.

Volodin reagoval na požiadavku amerického ministerstva spravodlivosti, podľa ktorého sa televízny kanál RT, spájaný s Kremľom, musí do 13. novembra v USA zaregistrovať ako zahraničný agent.

Šéfredaktorka RT Margarita Simoňjanová vo štvrtok vo svojej reakcii na sociálnej sieti Twitter napísala, že v prípade nezaregistrovania sa RT v USA by hrozilo zadržanie riaditeľa americkej pobočky a zmrazenie jej bankových účtov. Vzhľadom na toto riziko, ako dodala, RT vyhovie požiadavke a zaregistruje sa v USA ako zahraničný agent.

Ako pripomenula agentúra DPA, Rusko má - podobne ako USA - tiež zákon o zahraničných agentoch, ktorý je zameraný na organizácie financované vládami cudzích štátov. Volodin však podľa agentúry RIA Novosti upozornil, že tento ruský zákon sa nevzťahuje na médiá. Pripomenul, že USA plánujú rozšíriť účinnosť svojho analogického zákona o zahraničných agentoch na RT America a agentúru Sputnik.

Ruské vedenie v piatok naznačilo, že v súvislosti s krokmi USA voči RT môže prijať odvetné opatrenia proti takým americkým médiám, ako je Hlas Ameriky, Rádio sloboda alebo CNN.

Predseda výboru Rady federácie pre médiá, Alexej Puškov, dnes podľa agentúry RIA Novosti spresnil, že v rámci opatrení by mohlo dôjsť k "obmedzeniu prístupu k týmto americkým médiám v balíkoch operátorov káblovej televízie".

Americká spoločnosť Twitter v októbri s okamžitou platnosťou zakázala šírenie reklám ruskej mediálnej skupiny RT (Russia Today) a agentúry Sputnik na svojej sociálnej sieti. Ruské ministerstvo zahraničia obvinilo Twitter z porušovania slobody slova a pohrozilo odvetou.