Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Zahraničie

Saakašvili má v pláne vrátiť sa na Ukrajinu už čoskoro

Na archívnej snímke Michail Saakašvili. Foto: TASR/AP

V júli roku 2017 ukrajinský prezident Petro Porošenko svojím výnosom zbavil Saakašviliho ukrajinského občianstva.

Kyjev 22. februára (TASR) - Vodca ukrajinského opozičného Hnutia nových síl Michail Saakašvili avizuje, že sa čoskoro vráti na Ukrajinu. Tento zámer avizoval na svojej facebookovej stránke v reakcii na rozhodnutie ukrajinskej pohraničnej služby, ktorá mu do roku 2021 zakázala vstup na územie Ukrajiny.

Vo svojom vyhlásení Saakašvili uviedol, že za týmto rozhodnutím je strach súčasného ukrajinského vedenia, ktoré "sa bojí, že ho odoženú od koryta". Saakašvili píše, že "so mnou alebo bezo mňa, tejto vláde je už koniec". "Vrátim sa domov, na Ukrajinu, čoskoro a oveľa, oveľa skôr než o tri roky," varoval.

V júli roku 2017 ukrajinský prezident Petro Porošenko svojím výnosom zbavil Saakašviliho ukrajinského občianstva. Stalo sa tak v čase, keď bol Saakašvili v Spojených štátoch.

Následne 10. septembra 2017 Saakašvili za pomoci a podpory svojich prívržencov prekročil poľsko-ukrajinské hranice, čo sprevádzala konfrontácia s príslušníkmi pohraničnej stráže a orgánmi činnými v trestnom konaní.

Neskôr, 22. septembra 2017, okresný súd v Ľvove uznal Saakašviliho za vinného z nelegálneho prekročenia ukrajinských hraníc.

Pred niekoľkými dňami, 12. februára, Saakašviliho zatkli v kyjevskej reštaurácii Suluguni, previezli na letisko Boryspiľ a lietadlom previezli do Poľska.