Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 16. máj 2024Meniny má Svetozár
< sekcia Zahraničie

Samovražedný útočník zabil v Afganistane najmenej deväť ľudí

Foto: TASR/AP

Provincia Herát, ako aj väčšina západného Afganistanu, je relatívne pokojná, keďže vzbúrenci svoje aktivity sústreďujú na juh a východ krajiny.

Herát 10. apríla (TASR) - Najmenej 19 ľudí zahynulo dnes ráno pri dvoch samovražedných útokoch na juhu a na západe Afganistanu.

K prvému útoku došlo v pomerne pokojnej západoafganskej provincii Herát, ležiacej pri hranici s Iránom. Informovali o tom miestne úrady.

Útočník odpálil nálož umiestnenú vo vozidle na predmestí rovnomennej metropoly Herát, keď sa pred budovou okresnej správy zišli ľudia čakajúci na stretnutia s jej predstaviteľmi. Atentátnik zabil 11 ľudí vrátane policajtov i civilistov, ďalších vyše 20 ľudí utrpelo zranenia.

Provincia Herát, ako aj väčšina západného Afganistanu, je relatívne pokojná, keďže vzbúrenci svoje aktivity sústreďujú na juh a východ krajiny. Zodpovednosť za zaisťovanie bezpečnosti v takmer celom Heráte už zahraničné jednotky odovzdali alebo odovzdávajú miestnym silám.

Ďalší útok sa odohral v provincii Helmand, keď sa atentátnici vo vestách naplnených výbušninami odpálili pri miestnom policajnom veliteľstve. Zahynulo tam najmenej deväť ľudí.

Afgancov i zahraničné vlády vo februári prekvapilo, keď obyvatelia Herátu vyšli do ulíc, aby protestovali proti páleniu výtlačkov Koránu na základni NATO. Minulý týždeň sa objavili správy, podľa ktorých sa americkí predstavitelia domnievali, že iránski agenti sa snažili podnecovať násilie po incidente.