Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Zahraničie

Na Erdoganov prejav v Sarajeve zrejme prídu tisícky Turkov z Nemecka

Recep Tayyip Erdogan, archívna snímka. Foto: TASR/AP

Erdogan s prejavom v hlavnom meste Bosny a Hercegoviny vystúpi o v nedeľu popoludní. Mesiac pred voľbami v Turecku sa bude uchádzať o hlasy Turkov žijúcich v Európe.

Sarajevo/Berlín 20. mája (TASR) - Tisícky Turkov z Nemecka sa chystajú na vystúpenie tureckého prezidenta Recepa Tayyipa Erdogana v bosnianskom Sarajeve, informuje agentúra DPA.

Erdogan s prejavom v hlavnom meste Bosny a Hercegoviny vystúpi o v nedeľu popoludní. Mesiac pred voľbami v Turecku sa bude uchádzať o hlasy Turkov žijúcich v Európe.

Zväz Európskych tureckých demokratov (UETD) podľa vlastných odhadov očakáva, že do Sarajeva pricestuje najmenej 10.000 Turkov žijúcich v zahraničí. Najmenej polovicu z tohto počtu budú tvoriť Turci z Nemecka.

Podľa doposiaľ dostupných informácií to bude jediný plánovaný predvolebný prejav Erdogana v Európe. Hlasy Turkov žijúcich v zahraničí majú vo voľbách v Turecku veľkú váhu, píše DPA.

Predvolebné vystúpenia zástupcov tureckej vlády, ktoré plánovali začiatkom minulého roka v Nemecku pred tureckým ústavným referendom viedli k ostrej potýčke medzi Berlínom a Ankarou. Erdogan vtedy nemeckej kancelárke Angele Merkelovej kvôli zmareným vystúpeniam vyčítal "nacistické metódy".

Vlani v júni potom nemecká spolková vláda vydala všeobecný zákaz vystupovať pre zahraničných predstaviteľov mimo EÚ, platiaci tri mesiace pred voľbami ich krajinách.

Parlamentné a prezidentské voľby sa 24. júna prvýkrát budú konať súčasne. Týmito voľbami sa má dokončiť zavedenie Erdoganom presadzovaného prezidentského systému vlády.

Pri vlaňajšom ústavnom referende v Turecku boli zaregistrované tri milióny zahraničných Turkov ako oprávnených voličov. Najväčšiu časť z nich tvorilo 1,4 milióna Turkov žijúcich v Nemecku.

Erdogan vystúpi v Sarajeve v rámci kongresu UETD. Zväz je aktívny predovšetkým v Nemecku a považuje sa za lobistickú organizáciu Erdoganovej Strany spravodlivosti a rozvoja (AKP). V minulosti zväz organizoval aj sporné vystúpenia Erdogana v Nemecku.

Prejav tureckého prezidenta v Sarajeve sa očakáva zhruba o 14.30 h SELČ. Jeho vystúpenia v Nemecku začínali pravidelne s oneskorením, pripomína DPA. Spolu s ním sa na podujatí zúčastní aj moslimský člen bosnianskeho predsedníctva Bakir Izetbegovič.