Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 18. máj 2024Meniny má Viola
< sekcia Zahraničie

Nicolas Sarkozy odmieta predvolebné spojenectvo s Národným frontom

Foto: TASR/AP

Úradujúci francúzsky prezident vyvrátil aj určité špekulácie, že za ultrapravičiari by za pomoc pri jeho znovuzvolení do prezidentského kresla mali dostať niekoľko kresiel v budúcej vláde.

Paríž/Brusel 25. apríla (TASR) - Úradujúci francúzsky prezident Nicolas Sarkozy dnes v rozhovore pre francúzsku rozhlasovú stanicu France Info uviedol, že nejestvuje nijaká dohoda uzavretá medzi ním a predstaviteľmi ultrapravicového Národného frontu (FN) ohľadom jeho podpory v druhom kole prezidentských volieb.

Sarkozy takisto vyvrátil určité špekulácie, že za ultrapravičiari by za pomoc pri jeho znovuzvolení do prezidentského kresla mali dostať niekoľko kresiel v budúcej vláde.

Druhé kolo francúzskych prezidentských volieb sa uskutoční 6. mája a podľa doterajších prieskumov verejnej mienky spoločnosti OpinionWay má Sarkozyho socialistický súper Francois Hollande podporu 54 percent voličov, kým úradujúci prezident zaostáva o osem percentuálnych bodov (46 percent).

Hollande porazil Sarkozyho aj v prvom kole volieb, čím sa Sarkozy stal prvým francúzskym prezidentom vo funkcii, ktorý prvé volebné meranie síl nevyhral.

"Nie je a nebude dohoda s Národným frontom a ani budúci ministri za toto hnutie, ale nechcem týmto satanizovať voličov, ktorí dali svoj hlas kandidátke Národného frontu," uviedol Sarkozy. Zároveň však dodal, že sa snaží týchto voličov poslúchať a porozumieť im.

Marine Le Penová, líderka FN získala v prvom kole rekordných 17,9 percent hlasov, čo je najlepší doterajší výsledok tohto politického subjektu a čo ju vynieslo na tretiu priečku obľúbenosti u Francúzov.