Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Zahraničie

Sarkozy poprel tvrdenia, že prijal peniaze od Kaddáfího

Foto: TASR/AP

"Ak by to (Kaddáfí) financoval, potom by som sa mu veľmi neodvďačil," povedal zjavne nahnevaný Sarkozy televízii TF1 a reportérku obvinil, že robí hovorkyňu Kaddáfího synovi.

Paríž 12. marca (TASR) - Francúzsky prezident Nicolas Sarkozy dnes rozhodne poprel tvrdenia, že počas kampane pred voľbami v roku 2007 prijal peniaze od vtedajšieho a vlani zvrhnutého líbyjského lídra Muammara Kaddáfího.

Sarkozy reagoval na správu spravodajského portálu Mediapart, podľa ktorej líbyjský režim venoval na Sarkozyho kampaň 50 miliónov eur. Mediapart citoval z dokumentu o vyšetrovaní bombového útoku v pakistanskom meste Karáčí, pri ktorom v roku 2002 zahynulo 11 Francúzov. Správa prišla len šesť týždňov pred prvým kolom francúzskych prezidentských volieb vypísaným na 22. apríla.

"Ak by to (Kaddáfí) financoval, potom by som sa mu veľmi neodvďačil," povedal zjavne nahnevaný Sarkozy televízii TF1 a reportérku obvinil, že robí hovorkyňu Kaddáfího synovi Sajfovi Islamovi, ktorý s týmto tvrdením prišiel ešte vlani.

Francúzsko spolu s Britániou po prepuknutí občianskej vojny v Líbyii pred rokom stáli na čele náletov na Líbyiu, ktoré prispeli k pádu Kaddáfího režimu. Kaddáfího syn Sajf Islam v tom čase spravodajskej televízii Euronews povedal, že Líbya v roku 2007 financovala Sarkozyho kampaň, čo prezidentská kancelária poprela.

Hovorca socialistického prezidentského kandidáta Francoisa Hollanda sa s práve portálu odmietol vyjadriť, pripomenul len, že Kaddáfí po voľbách v roku 2007 navštívil Paríž.

"Hocikto by mohol byť oprávnene prekvapený, ako súčasná vláda nie tak dávno privítala Kaddáfího," povedal Bernard Cazeneuve.