Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 6. máj 2024Meniny má Hermína
< sekcia Zahraničie

Sassoli: Eurokomisia musí povinne presadzovať zásady právneho štátu

Predseda Európskeho parlamentu (EP) David Sassoli. Foto: TASR/AP

Sme presvedčení, že niektoré členské krajiny zjavne porušili zásady právneho štátu a je potrebné ich sankcionovať, opísal situáciu Sassoli.

Brusel 23. júna (TASR) - Európska komisia (EK) si musí splniť svoje povinnosti týkajúce sa rešpektovania zásad právneho štátu v členských krajinách EÚ. Uviedol to v stredu predseda Európskeho parlamentu (EP) David Sassoli.

Tlačová správa EP vo svojom titulku naznačuje, že otvorený list pre šéfku eurokomisie Ursulu von der Leyenovú sa týka Maďarska. Vláda v Budapešti navrhla zákon, ktorý minulý týždeň schválil maďarský parlament a ktorý zakazuje mladým ľuďom a deťom prístup ku knihám alebo filmom zobrazujúcim alebo propagujúcim homosexualitu či zmenu pohlavia.

Von der Leyenová v stredu tento návrh zákona odsúdila a už 15 krajín EÚ sa podpísalo pod výzvu, aby eurokomisia pre sporný zákon zažalovala Maďarsko na Súdnom dvore EÚ.

Sassoli von der Leyenovú požiadal, aby si EK splnila svoje povinnosti, ktorej jej vyplývajú zo zmlúv o fungovaní EÚ, s cieľom zaistiť dodržiavanie zásad právneho štátu vo všetkých krajinách Únie.

Na úvod stredajšieho miniplenárneho zasadnutia EP v Bruseli Sassoli upozornil, že europoslanci 10. júna tohto roka vyzvali eurokomisiu, aby si splnila svoje povinnosti strážcu zmlúv a zabezpečila úplné a okamžité uplatňovanie nariadenia o dodržiavaní zásad právneho štátu.

"Sme presvedčení, že niektoré členské krajiny zjavne porušili zásady právneho štátu a je potrebné ich sankcionovať. Ak Európska komisia v lehote stanovenej v zmluvách nezareaguje, podnikneme potrebné kroky na Súdnom dvore EÚ," opísal situáciu Sassoli.

Dodal, že podľa dohody lídrov členských krajín z decembrového summitu EÚ o mechanizme podmienenosti čerpania eurofondov dodržiavaním princípov právneho štátu mala eurokomisia povinnosť do 1. júna tohto roka predložiť požadované usmernenia aj s vypracovanou metodológiou. Tie mali ukázať, ako má v praxi fungovať mechanizmus umožňujúci sankcionovať členské krajiny porušujúce zásady právneho štátu.

V marci tohto roka Maďarsko a Poľsko súdne napadli nariadenie o dodržiavaní zásad právneho štátu na Súdnom dvore EÚ.





(spravodajca TASR Jaromír Novak)