Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Zahraničie

Saudskoarabské žiačky budú mať telocvik ako prvé v krajine

Saudskoarabské dievčatá počas tréningu futbalu. Foto: TASR/AP Photo

Žiačky súkromných škôl budú musieť mať vhodné, decentné oblečenie a športovať budú pod dozorom učiteliek.

Rijád 5. mája (TASR) - Saudskoarabské dievčatá, ktoré sú žiačkami súkromných škôl, sa budú môcť venovať športu. Toto prelomové rozhodnutie oznámila v sobotu tlačová agentúra SPA s tým, že športové aktivity nesmú protirečiť islamskému právu šaría. V praxi to bude znamenať, že dievčatá budú musieť mať vhodné, decentné oblečenie a športovať budú pod dozorom učiteliek.

Ide o súčasť kampane na postupné posilňovanie práv žien v konzervatívnom kráľovstve.

Rozhodnutie o tom, že ako prvé sa budú môcť športu venovať žiačky súkromných škôl, prišlo takmer rok po tom, ako sa dve saudskoarabské atlétky objavili na olympijských hrách. Stalo sa tak pod tlakom Medzinárodného olympijského výboru, aby kráľovstvo vysielalo len mužskú výpravu. Saudskoarabská televízia záznam zo súťaží športovkýň neodvysielala.

Telocvik v tichosti

Doteraz sa v Saudskej Arábii telesnej výchove s tichým súhlasom vlády venovali len niektoré súkromné školy, ale všeobecné pravidlo a povolenie neexistovalo.

Saudskoarabské dievčatá počas tréningu futbalu.
Foto: TASR/AP Photo
Učitelia najnovšie rozhodnutie vítajú, ale pripomínajú, že pokračujúce reštrikcie pri prístupe k športu majú negatívny vplyv na zdravie ženskej časti populácie.

Výnos ministerstva školstva nariaďuje súkromným dievčenským školám vybudovať adekvátne športoviská a zaobstarať si vybavenie, čo sa pozitívne prejaví aj v štátnych školách a univerzitách, kde tiež platí segregácia podľa pohlavia, tvrdia pozorovatelia. Objavili sa dohady, že telesnú výchovu budú mať čoskoro aj dievčatá v štátnych školách, ale rovnako panujú pochybnosti o tom, či úroveň telesnej výchovy pre dievčatá bude rovnaká ako v prípade chlapcov.