Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 28. apríl 2024Meniny má Jarmila
< sekcia Zahraničie

Scholz na úvod Chanuky vyzval na spolupatričnosť so židmi v Nemecku

Nemecký kancelár Olaf Scholz (vpravo) a rabín Jehuda Teichtal (vľavo) zapaľujú prvú z ôsmich sviec chanukovej deväťramennej menory (svietnika) na úvod Chanuky, židovského Sviatku svetiel pri Brandenburskej bráne v Berlíne 7. decembra 2023. Foto: TASR/AP

Chanuka pripomína opätovné zasvätenie jeruzalemského chrámu po židovskom povstaní z roku 164 pred n.l. V súlade s tradíciou sviatok trvá osem dní.

Berlín 8. decembra (TASR) - Nemecký kancelár Olaf Scholz vyzval vo štvrtok večer na solidaritu a súcit so židmi v Nemecku, keď v pri Brandenburskej bráne v Berlíne zapálil prvú sviecu na úvod Chanuky, židovského Sviatku svetiel. TASR správu prevzala z tlačovej agentúry DPA.

"V tomto období je to mimoriadne dôležité. Takto môže každý z nás dodať silu slovám 'Nikdy viac'," povedal Scholz a zapálil prvé svetlo na vysokom chanukovom svietniku s deviatimi ramenami, známom ako chanuková menora alebo chanukija.

Kancelár označil za priliehavé, aby tento svietnik stál v srdci nemeckého hlavného mesta - "ako symbol nádeje a dôvery a ako symbol neoddeliteľnej príslušnosti židovskej viery a židovských spoluobčanov k našej krajine".

Scholz zároveň pripomenul teroristický útok palestínskeho islamistického hnutia Hamas na Izrael zo 7. októbra, ako aj následné antisemitské incidenty v Nemecku.

"Neakceptujeme, keď sa židovskí spoluobčania musia báť otvorene žiť svoje náboženstvo, svoju kultúru, svoj každodenný život, uplatňujúc svoje základné právo byť viditeľný - právo, ktoré majú všetci ľudia v našej spoločnosti bez rozdielu," povedal.

Organizátor podujatia, rabín Jehuda Teichtal, pochválil Nemecko a Scholza a nazval ich majákmi demokracie. Posolstvom Chanuky je podľa jeho slov "svetlo víťaziace nad temnotou a demokracia víťaziaca nad tyraniou". Teichtal zároveň apeloval na "viac svetla, viac radosti a viac židovského povedomia".

Chanuka pripomína opätovné zasvätenie jeruzalemského chrámu po židovskom povstaní z roku 164 pred n.l. V súlade s tradíciou sviatok trvá osem dní.