Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 4. máj 2024Meniny má Florián
< sekcia Zahraničie

Scholz opäť varoval Netanjahua pred eskaláciou na Blízkom východe

Nemecký kancelár Olaf Scholz. Foto: TASR/DPA

Dronový a raketový útok Iránu prišiel po nálete na iránsky konzulát v sýrskej metropole Damask, pri ktorom zahynuli aj dvaja vysokopostavení generáli elitných iránskych Revolučných gárd.

Ak si želáte, aby počítač prečítal text článku, použite prehrávač nižšie.
00:00 / 00:00
Berlín 22. apríla (TASR) - Nemecký kancelár Olaf Scholz opätovne varoval v nedeľu v telefonickom rozhovore izraelského premiéra Benjamina Netanjahua pred eskaláciou situácie na Blízkom východe, informuje TASR podľa agentúry DPA.

Netanjahu počas nedeľňajšieho telefonátu informoval Scholza o situácii v regióne, potvrdil hovorca nemeckej vlády Steffen Heberstreit. Kancelár podľa neho zdôraznil, že hlavným cieľom je v súčasnosti vyhnúť sa eskalácii a rozšírenia konfliktu do regiónu.

Scholz tiež vysvetlil rozhodnutie hláv štátov a premiérov v rámci Európskej rady uvaliť nové sankcie na Irán. Potvrdil, že nemecká vláda bude pokračovať v blízkej koordinácii so svojimi partnermi zo skupiny G7 a z EÚ.

V reakcii na raketový a dronový útok Iránu na územie Izraela podnikol v piatok Izrael podľa medializovaných informácií protiútok na vojenské ciele v Iráne. Teherán však útok bagatelizuje na znak možnej deeskalácie, kým Izrael ho nekomentuje, konštatuje DPA.

Dronový a raketový útok Iránu prišiel po nálete na iránsky konzulát v sýrskej metropole Damask, pri ktorom zahynuli aj dvaja vysokopostavení generáli elitných iránskych Revolučných gárd. Tento nálet sa pripisuje Izraelu.