Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 20. máj 2024Meniny má Bernard
< sekcia Zahraničie

Šéf diplomacie Lajčák navštívil Prahu, stretol sa so Schwarzenbergom

Miroslav Lajčák Foto: TASR/AP

Išlo o prvú bilaterálnu návštevu ministra Miroslava Lajčáka po nástupe do funkcie, ktorá už tradične a symbolicky smerovala do Prahy, ako výraz úzkych partnerských vzťahov s Českou republikou.

Bratislava 30. apríla (TASR) - Podpredseda vlády a minister zahraničných vecí Slovenskej republiky Miroslav Lajčák navštívil v pondelok 30. apríla 2012 Českú republiku na pozvanie svojho rezortného partnera Karla Schwarzenberga. Išlo o prvú bilaterálnu návštevu ministra Lajčáka po nástupe do funkcie, ktorá už tradične a symbolicky smerovala do Prahy, ako výraz úzkych partnerských vzťahov s Českou republikou.

Obaja ministri potvrdili záujem na ďalšom prehlbovaní úzkej spolupráce vo všetkých zásadných oblastiach, pričom sa dotkli viacerých možných spoločných projektov v rámci obchodno-ekonomických vzťahov. V kontexte bilaterálnej spolupráce šéfovia diplomacií akcentovali možnosti väčšieho zosúladenia kooperácie v oblasti medzinárodnej rozvojovej pomoci, ako aj vzájomnej pomoci v konzulárnych otázkach, ktoré by boli na prospech a väčší komfort občanov oboch republík.
Karel Schwarzenberg
Foto: TASR/AP Photo/Petr David Josek

M. Lajčák a K. Schwarzenberg si taktiež vymenili názory na aktuálne otázky týkajúce sa európskej politiky, spolupráce Slovenska a Česka na multilaterálnej báze s akcentom na formát V4, kde toho času predsedá Česká republika.

Centrom pozornosti hlavných medzinárodnopolitických tém boli blížiaci sa summit NATO, situácia v Afganistane, na Blízkom východe, v krajinách Východného partnerstva a na Západnom Balkáne.

Minister Lajčák sa v Prahe taktiež stretol s predstaviteľmi krajanských spolkov v Českej republike a na záver svojej návštevy položil, ako prvý slovenský politik novozvolenej vlády Slovenskej republiky, kyticu kvetov k hrobu bývalého ponovembrového česko-slovenského a českého prezidenta Václava Havla, ako výraz úcty k jeho nespochybniteľnej úlohe v novodobých dejinách spoločného štátu Čechov a Slovákov.