Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 23. apríl 2024Meniny má Vojtech
< sekcia Zahraničie

Šéf kenskej polície: Útok v Nairobi bola koordinovaná operácia

Luxusný hotelový komplex v kenskom hlavnom meste Nairobi sa stal v utorok terčom útoku, ktorý svedkovia a polícia označili za teroristický. Z miesta bolo počuť výbuchy a streľbu. K útoku sa prihlásili islamistické milície aš-Šabáb s tým, že ich bojovníci sú stále vo vnútri komplexu. Na snímke záchranári odvážajú zranenú osobu v hotelovom komplexe 15. januára 2019. Foto: TASR/AP

K útoku sa bezprostredne prihlásili islamistické milície aš-Šabáb.

Nairobi 15. januára (TASR) - Utorkový útok v kenskom hlavnom meste Nairobi bola koordinovaná operácia s využitím samovražedného atentátnika, ktorý sa odpálil vo vstupnej hale luxusného hotela. Oznámil to šéf kenskej polície Joseph Boinnet.

Podľa agentúry AFP Boinnet v televíznom vysielaní potvrdil, že útok v luxusnom hotelovom komplexe sa začal okolo 13.00 h SEČ odpálením nálože, ktorej výbuch zasiahol tri autá na parkovisku tamojšej banky, a samovražedným bombovým útokom vo vstupnej hale hotela Dusit.

Povedal, že "mnohí z hostí utrpeli vážne zranenia", ale neposkytol údaj o prípadných úmrtiach.

Podľa Boinneta bezpečnostné sily obsadili už šesť zo siedmich poschodí hotela a snažia sa dostať pod kontrolu aj "zostávajúce prístavby v komplexe".

"Našou hlavnou úlohou je pátranie a záchrana, ako aj neutralizácia kriminálnych živlov," dodal Boinnet.

Podľa AFP sa z miesta aj šesť hodín po útoku ozývala sporadická streľba.

K útoku sa bezprostredne prihlásili islamistické milície aš-Šabáb.

Udalosť podľa agentúry AP pripomenula mnohým Keňanom útok na obchodné centrum Westgate Mall v Nairobi, pri ktorom prišlo v roku 2013 o život 67 ľudí. K zodpovednosti zaň sa taktiež prihlásila skupina aš-Šabáb, operujúca v Somálsku. Na nič netušiacich zákazníkov začali teroristi strieľať zo samopalov a hádzali na nich granáty. Rukojemnícka dráma v Nairobi trvala štyri dni.