Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 28. máj 2024Meniny má Viliam
< sekcia Zahraničie

Šéf NATO aj Štokholm ocenili hlasovanie tureckého parlamentného výboru

Na archívnej snímke generálny tajomník Severoatlantickej aliancie Jens Stoltenberg. Foto: TASR/Jaroslav Novák

Na zavŕšenie ratifikačného procesu v Turecku je ešte potrebné, aby švédsku žiadosť odobril aj tamojší parlament.

Brusel 26. decembra (TASR) - Generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg ocenil, že zahraničný výbor tureckého parlamentu schválil v utorok žiadosť Švédska o vstup do tejto Aliancie. Turecko, a rovnako tak aj Maďarsko, však zároveň vyzval, aby ratifikačné procesy v tomto smere dokončili a severská krajina tak mohla po 19-mesiacoch konečne vstúpiť do NATO. TASR správu prevzala z agentúry AFP.

"Členstvo Švédska posilní NATO," uviedol Stoltenberg.

Na zavŕšenie ratifikačného procesu v Turecku je ešte potrebné, aby švédsku žiadosť odobril aj tamojší parlament. Kedy v ňom malo k takémuto hlasovaniu dôjsť, zatiaľ nie je známe. Švédsko na vstup do Aliancie taktiež ešte potrebuje aj súhlas Maďarska.

"Tešíme sa na to, že sa staneme členom NATO," povedal v reakcii švédsky minister zahraničných vecí Tobias Billström. Zároveň však nezabudol podotknúť, že ďalším krokom na ceste k tomuto členstvu bude práve hlasovanie v tureckom parlamente.

Ankara dlhodobo obviňuje Švédsko z prílišnej zhovievavosti voči skupinám, ktoré považuje za hrozbu pre svoju bezpečnosť. Patria k nim predovšetkým sympatizanti zakázanej Strany kurdských pracujúcich (PKK) a členovia siete podporovateľov exilového moslimského moslimského duchovného Fethullaha Gülena, ktorým Ankara pripisuje zosnovanie neúspešného pokusu o prevrat v roku 2016. Švédsku žiadosť o vstup do NATO preto dlho blokovala.

Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan však na júlovom summite NATO stiahol svoje výhrady k členstvu Švédska v Aliancii a následne v októbri konečne predložil prístupový protokol Švédska tureckému parlamentu. Až doteraz tam však ratifikačný proces príliš nenapredoval, pričom parlament svoje rokovanie v novembri prerušil bez prijatia akýchkoľvek záverov.

Erdogan minulý týždeň proces schvaľovania v parlamente, kde má väčšinu mandátov práve jeho vládnuca Strana spravodlivosti a rozvoja (AKP), znova skomplikoval.

Avizoval totiž, že ratifikácia švédskej žiadosti bude závisieť od toho, či Kongres USA schváli žiadosť Ankary o nákup stíhačiek F-16. Podmienkou je podľa neho tiež zrušenie zbrojných embárg voči Turecku zo strany Kanady a ďalších členov NATO.