Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 18. máj 2024Meniny má Viola
< sekcia Zahraničie

Šéf Pentagónu nariadil previerku etického výcviku dôstojníkov

Šéf rezortu obrany USA Leon Panetta Foto: TASR/AP

Od začiatku tohto roka musel Pentagón vyvodiť disciplinárne postihy voči viacerým popredným dôstojníkom.

Bangkok 15. novembra (TASR) - Minister obrany USA Leon Panetta nariadil previerku etického výcviku dôstojníkov americkej armády. Urobil tak niekoľko dní po prepuknutí škandálu okolo mimomanželského vzťahu bývalého riaditeľa CIA Davida Petraeusa.

Panetta v internom obežníku požiadal predsedu Zboru náčelníkov štábov Martina Dempseyho, aby v spolupráci s veliteľmi jednotlivých armádnych zložiek preskúmal doterajší systém etického školenia dôstojníkov a navrhol opatrenia na odstránenie prípadných nedostatkov. Minister pritom varoval, že morálne zlyhania predstaviteľov armády môžu podkopať dôveru verejnosti v ozbrojené zložky.

Podľa Panettovho hovorcu je nariadenie výsledkom dlhodobých vnútorných diskusií v rámci Pentagónu, ktoré sa začali dávno pred odhalením škandálu. Hovorca súčasne vyjadril presvedčenie, že prevažná väčšina popredných dôstojníkov armády USA nemá problémy s dodržiavaním vysokých etických štandardov.

Pentagón dnes poskytol text Panettovho nariadenia novinárom, ktorí sprevádzali ministra počas návštevy Thajska. Predbežné výsledky previerky by mal dostať americký prezident Barack Obama do 1. decembra.

Penzionovaný generál Petraeus, oceňovaný za vojenské zásluhy v Iraku a v Afganistane, sa minulý týždeň vzdal svojej funkcie, keď pripustil, že mal mimomanželský milostný pomer s autorkou svojho životopisu Paulou Broadwellovou. Pri vyšetrovaní škandálu vyšla najavo aj nevhodná komunikácia veliteľa amerických a spojeneckých jednotiek v Afganistane generála Johna Allena s inou ženou s Petraeusovho okolia.

Od začiatku tohto roka musel Pentagón vyvodiť disciplinárne postihy voči viacerým popredným dôstojníkom. Bol medzi nimi aj bývalý šéf veliteľstva amerických ozbrojených síl v Afrike generál William "Kip" Ward, ktorého degradovali za nadmerné míňanie finančných zdrojov.