Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 3. máj 2024Meniny má Galina
< sekcia Zahraničie

Šéf českej rozviedky Mlejnek odchádza z funkcie

Na archívnej snímke rieka Vltava a v pozadí Pražský hrad v Prahe. Foto: TASR - Erika Ďurčová

Mlejnkov odchod z funkcie požadovala nielen opozícia, ale aj koaliční Piráti. Vláda však nepristúpila k jeho odvolaniu a po vypočutí ho podporil aj aj bezpečnostný výbor snemovne.

Praha 31. augusta (TASR) - Šéf civilnej rozviedky Petr Mlejnek, ktorého osoba v posledných týždňoch vyvolala napätie na českej politickej scéne, odíde zo svojej funkcie. Informoval o tom v stredu spravodajský server Lidovky.cz.

Petr Mlejnek sa ujal postu riaditeľa Úradu pre spravodajské styky a informácie (ÚZSI) len začiatkom júla. Okamžite sa však stal terčom kritiky za svoje styky s podnikateľom a lobistom Michalom Redlom, väzobne stíhaným v korupčnej kauze dozimeter.

Mlejnkov odchod z funkcie požadovala nielen opozícia, ale aj koaliční Piráti. Vláda však nepristúpila k jeho odvolaniu a po vypočutí ho podporil aj aj bezpečnostný výbor snemovne.

České opozičné hnutia ANO a SPD v tejto súvislosti iniciovali hlasovanie o vyslovení nedôvery vláde premiéra Petra Fialu. Opozícia tiež obviňuje vládu z toho, že nerieši súčasnú zložitú ekonomickú situáciu. Poslanecká snemovňa bude o návrhu na vyslovenie nedôvery rokovať vo štvrtok 1. septembra.

Svoj odchod z funkcie v stredu pre Lidovky.cz potvrdil samotný Mlejnek, avšak neuviedol pritom nijaké ďalšie podrobnosti.

Podnikateľ Redl je ústrednou postavou kauzy Dozimetr, spojenej s tunelovaním pražského dopravného podniku. Mlejnek pracovné kontakty s Redlom priznal s tým, že k nim dochádzalo v období, keď ešte pôsobil v prostredí biznisu.

Minister vnútra Vít Rakušan, ktorý Mlejnka vymenoval za riaditeľa ÚZSI, v stredu vyjadril pochopenie pre jeho rozhodnutie odstúpiť, keďže pre kontakty s Redlom čelil enormnému tlaku. Zároveň zopakoval presvedčenie, že Petr Mlejnek mal všetky predpoklady na to, aby funkciu šéfa civilnej rozviedky vykonával dobre, čo už podľa neho dokázal za jeden a pol mesiaca na čele ÚZSI.