Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 17. máj 2024Meniny má Gizela
< sekcia Zahraničie

Šéfa francúzskej vojenskej rozviedky odvolali pre analýzu vývoja vojny

Na archívnej snímke z 29. marca 2022 ukrajinskí vojaci 103. samostnatnej brigády ukrajinských síl územnej obrany počas cvičenia na neznámom mieste neďaleko Ľvova na Ukrajine. Foto: TASR/AP

Generálny štáb Vidaudovi vytkol "nezvládnutie" problematiky a nesprávne vyhodnotenie rizík možného vývoja na území Ukrajiny.

Paríž 31. marca (TASR) - Riaditeľ francúzskej vojenskej rozviedky (DRM) generál Éric Vidaud odchádza z funkcie pre chybnú analýzu ruskej hrozby voči Ukrajine, ktorá bola v rozpore s hodnotením tajných služieb USA. Informoval o tom vo štvrtok spravodajský web France Info.

Vedenie DRM, ktoré podlieha generálnemu štábu francúzskych ozbrojených síl, Vidaud prebral len pred siedmimi mesiacmi.

Generálny štáb teraz Vidaudovi vytkol "nezvládnutie" problematiky a nesprávne vyhodnotenie rizík možného vývoja na území Ukrajiny.

Meno Vidaudovho nástupcu zatiaľ nie je známe, ale vo francúzskych médiách sa spomína meno Jacques de Montgros, ktorý je generálom francúzskych ozbrojených síl.

Denník Le Parisien napísal, že začiatkom marca, krátko po invázii ruských síl na Ukrajinu, generál Thierry Burkhard – náčelník francúzskeho štábu obrany, ktorý velí všetkým vojenským operáciám – pre denník Le Monde priznal rozdiely v analýze medzi Francúzmi a Anglosasmi pri vyhodnocovaní možnej ruskej invázie na Ukrajinu.

"Američania povedali, že Rusi zaútočia, a mali pravdu. Naše (tajné) služby si skôr mysleli, že dobytie Ukrajiny by malo obrovské náklady a že Rusi mali iné možnosti, ako zvrhnúť prezidenta Volodymyra Zelenského," priznal.

Le Parisien pripomenul, že USA získali veľmi kvalitné spravodajské informácie o ruských prípravách a niekoľko týždňov pred inváziou sa rozhodli zverejniť časť z nich – najmä v snahe vyvinúť tlak na ruského prezidenta Vladimira Putina.