Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 18. máj 2024Meniny má Viola
< sekcia Zahraničie

Šéfka WFP: Na severe Pásma Gazy už vládne plnohodnotný hladomor

Na archívnej snímke stanový tábor v Rafahu v Pásme Gazy, v ktorom žijú Palestínčania. Foto: TASR/AP

Experti varujú pred hladom vo vojnovej zóne dlhodobo, situácia v Pásme Gazy však zatiaľ oficiálne nebola označená ako hladomor.

Ak si želáte, aby počítač prečítal text článku, použite prehrávač nižšie.
00:00 / 00:00
Washington 5. mája (TASR) – Na severe Pásma Gazy už vládne plnohodnotný hladomor, vyhlásila riaditeľka Svetového potravinového programu (WFP) Cindy McCainová v rozhovore pre americkú televíziu NBC. TASR o tom informuje podľa správy agentúry DPA.

"Pri takýchto konfliktoch nabitých emóciami sa počas vojny niečo udeje a nastane hlad. Preto vám chcem povedať, že na severe (Pásma Gazy) vládne plnohodnotný hladomor a postupuje smerom na juh," vyhlásila McCainová v interview, ktoré v plnom rozsahu zverejnia v nedeľu.

Experti varujú pred hladom vo vojnovej zóne dlhodobo, situácia v Pásme Gazy však zatiaľ oficiálne nebola označená ako hladomor. O tomto označení možno na medzinárodnej úrovni rozhodnúť až po zložitom administratívnom procese, vysvetľuje DPA.

McCainová zdôraznila, že pri svojom hodnotení vychádza z toho, čo zamestnanci WFP videli a zažili priamo na mieste. Nikto by nemal zomrieť od hladu, najmä v čase, keď je na celom svete dostatok jedla na uspokojenie potrieb všetkých, dodala.

Zúfalá situácia spôsobila, že Spojené štáty, Nemecko a ďalšie krajiny dodali na sever Pásma Gazy humanitárnu pomoc aj letecky.

Izrael spustil vojenskú operáciu v Pásme Gazy v reakcii na bezprecedentný útok palestínskeho militantného hnutia Hamas na izraelské územie zo 7. októbra 2023, pri ktorom zahynulo vyše 1170 ľudí a najmenej 250 ďalších podľa izraelských úradov uniesli.

Odvetné útoky Izraela si odvtedy v Pásme Gazy podľa tamojšieho ministerstva zdravotníctva ovládaného Hamasom vyžiadali už viac ako 34.000 obetí na životoch.