Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 29. apríl 2024Meniny má Lea
< sekcia Zahraničie

Šéfredaktorka amerického časopisu Vogue možno bude veľvyslankyňou

Šéfredaktorka amerického vydania módneho magazínu Vogue Anna Wintourová Foto: TASR

Anna Wintourová pomohla Barackovi Obamovi pri získavaní sponzorských prostriedkov na kampaň.

Washington 6. decembra (TASR) - Biely dom nechce komentovať mediálne informácie, že šéfredaktorka americkej verzie časopisu Vogue by sa mohla stať veľvyslankyňou v Európe, informovala dnes tlačová agentúra DPA.

Hovorca Bieleho domu Jay Carney v stredu uviedol, že v súvislosti s obsadzovaním postov nepadli žiadne personálne rozhodnutia. Zároveň však nedementoval správy, že 63-ročná Anna Wintourová by sa mohla stať veľvyslankyňou v Británii alebo vo Francúzsku.

Carney zdôraznil, že americký prezident Barack Obama pri výbere ľudí do funkcií posudzuje ich "talent, múdrosť a charakter". Už aj predtým boli za veľvyslancov USA vymenovaní ľudia, ktorí nepatrili k profesionálnym diplomatom.

Wintourová - špičková módna novinárka - pomohla Obamovi pri získavaní sponzorských prostriedkov na kampaň. Je známa aj v Európe, pretože viac-menej bola predlohou excentrickej šéfredaktorky vo filme Diabol nosí Pradu.

Nedotklivosť, ktorá je podľa DPA pre Wintourovú charakteristická, nie je prekážkou pre post veľvyslanca, mieni Carney. Wintourová sa narodila v Londýne, kde aj začala kariéru módnej novinárky. Má tiež americký pas.

V roku 1988 sa stala šéfredaktorkou americkej verzie Vogue, časopisu určujúceho trendy v medzinárodnej módnej branži. Americké noviny New York Times v roku 2006 označili magazín za "najvplyvnejší módny časopis sveta".