Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 29. apríl 2024Meniny má Lea
< sekcia Zahraničie

Senátori: Vláda Obamu nebola pripravená čeliť ruským zásahom do volieb

Na archívnej snímke zľava prezident Donald Trump, Melania Trumpová, bývalý prezident Barack Obama, Michele Obamová a bývalý prezident Bill Clinton počas štátneho pohrebu bývalého prezidenta USA Georga H.W. Busha vo washingtonskej Národnej katedrále 5. decembra 2018. Foto: TASR/AP

Výbor začal vyšetrovanie ruských zásahov do amerických volieb v roku 2017. Doteraz vydal tri správy. Dokopy by ich malo byť päť.

Washington 6. februára (TASR) - Administratíva bývalého amerického prezidenta Baracka Obamu nebola dobre pripravená čeliť ruským zásahom do prezidentských volieb v roku 2016, tvrdí senátny spravodajský výbor. O jeho správe informoval portál CBS News.

Výbor v 54-stranovej správe konštatuje, že administratíva nebola na ruské zásahy do volieb pripravená, hoci mala k dispozícii množstvo jednoduchých a dostupných nástrojov.

Predseda výboru a republikánsky senátor Richard Burr vo vyhlásení povedal, že Obamova administratíva sa trápila pri hľadaní vhodnej odpovede na ruské zásahy, hoci o nich od konca roku 2016 vedela.

"Obamovi úradníci diskutovali o možných variantoch odpovede bez toho, aby nakoniec jednu z nich zvolili," vyhlásil Burr.

"Mnohé z obáv boli pochopiteľné vrátane strachu, že upovedomenie verejnosti by vyvolalo paniku a pomohlo dosiahnuť ruský cieľ, ktorým bolo podkopanie viery v naše demokratické inštitúcie," dodal.

Výbor začal vyšetrovanie ruských zásahov do amerických volieb v roku 2017. Doteraz vydal tri správy. Dokopy by ich malo byť päť.