Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 16. máj 2024Meniny má Svetozár
< sekcia Zahraničie

Šerpovia v Nepále vykonali prvý jarný výstup na Mount Everest

Na archívnej snímke najvyššia hora sveta Mount Everest v Himalájach v Nepále. Foto: TASR/AP

Ministerstvo informovalo, že v tejto sezóne získalo povolenie na výstup na Mount Everest z tzv. južnej strany v Nepále celkovo 467 horolezcov.

Káthmandú 13. mája (TASR) - Deväťčlenná skupina nepálskych šerpov v sobotu úspešne natiahla laná na vrchol Mount Everestu. Uskutočnila tým aj prvý oficiálny výstup na túto najvyššiu horu sveta v jarnej sezóne tohto roka. Vrch zároveň sprístupnila horolezcom. TASR o tom informuje na základe správy agentúry DPA.

Hovorca nepálskeho ministerstva cestovného ruchu uviedol, že deväťčlenný tím vystúpil na vrchol hory o 13.52 h miestneho času (10.07 h SELČ).

Ministerstvo ďalej informovalo, že v tejto sezóne získalo povolenie na výstup na Mount Everest z tzv. južnej strany v Nepále celkovo 467 horolezcov. DPA uvádza, že o výstup sa tak pokúsi rekordný počet horolezcov, pričom v tomto smere stúpol počet Američanov a Číňanov.

V Nepále sa nachádza osem z desiatich najvyšších hôr sveta. Táto ázijská krajina preto každoročne počas jarnej sezóny privíta stovky horolezcov. Práve zahraniční horolezci a vysokohorskí turisti sú aj hlavným zdrojom jej príjmov.