Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Zahraničie

Šesť rokov väzenia pre podvodníckeho podnikateľa, ktorý oľutoval činy

Rodák z Nemecka sa vyhol vďaka priznaniu a ľútosti vyššiemu trestu za trestné činy sprenevery, podvodného konkurzu a ťažkého podvodu.

Viedeň 9. novembra (TASR) - Kedysi renomovaného 63-ročného obchodníka s hudobnými nástrojmi a niekdajšieho majiteľa jedného z dolnorakúskych zámkov odsúdili dnes vo Viedni na šesť rokov väzenia. Obžalovaný sa vyššiemu trestu za trestné činy sprenevery, ťažkého podvodu a podvodného konkurzu vyhol iba vďaka komplexnému priznaniu a prejaveniu ľútosti. Podnikateľovu bývalú manželku a jej matku súd odsúdil na jeden rok väzenia podmienečne. Ani jeden z trestov ešte nie je právoplatný, informovala dnes rakúska tlačová agentúra APA.

Rodáka z Nemecka, ktorý sa medzičasom presťahoval do Švajčiarska, zadržala tamojšia polícia v prvom štvrťroku minulého roka na základe európskeho zatykača vydaného prokuratúrou vo Viedni. Neskôr ho vydali na trestné stíhanie do susednej krajiny.

Podnikateľ, ktorý mal spôsobiť svojím konaním škody vo výške desiatok miliónov eur, mal firmu, špecializujúcu sa na sprostredkovanie mimoriadne cenných hudobných nástrojov, napríklad stradivárok. Ešte pred jej úpadkom v roku 2010 vyňal z nej časť majetku a poškodil tak svojich veriteľov. Predovšetkým však v rozpore s dohodami predal jemu zverené cenné hudobné nástroje a získané finančné prostriedky si ponechal. Keď naňho klienti začali tlačiť, zmizol, až napokon presídlil do Švajčiarska, kde má tiež firmu. To už vzhľadom na riziko úteku pred spravodlivosťou viedlo prokuratúru k rozhodnutiu vydať naňho zatykač.

Viacero podnikateľových klientov patrí medzi dobre situovaných ľudí, ktorí naňho dlho nevyvíjali nátlak kvôli podlžnostiam. Medzi poškodených však patria aj banky, ktoré prijali ako protihodnotu poskytnutých peňazí od podnikateľa - ako sa neskôr ukázalo - namiesto vzácnych často iba málo cenné hudobné nástroje.