Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 1. máj 2024
< sekcia Zahraničie

Severná Kórea oslávila výstavbu 10.000 moderných domov v Pchjongjangu

Vodca KĽDR Kim Čong-un (druhý sprava) prestriháva pásku pri príležitosti dokončenia výstavby 10.000 nových moderných domov v novovybudovanej štvrti Hwasong v hlavnom meste Pchjongjang v nedeľu 16. apríla 2023. Foto: TASR - AP

Na podujatí sa zúčastnil vodca KĽDR Kim Čong-un, ako aj množstvo vysoko postavených vládnych činiteľov vrátane premiéra Kim Tok-huna.

Soul 17. apríla (TASR) - Severná Kórea v nedeľu usporiadala slávnostnú ceremóniu pri príležitosti dokončenia výstavby 10.000 nových moderných domov v novovybudovanej štvrti Hwasong v hlavnom meste Pchjongjang. TASR správu prevzala z tlačovej agentúry Reuters, ktorá sa odvoláva na miestne médiá.

Na podujatí sa zúčastnil vodca KĽDR Kim Čong-un, ako aj množstvo vysoko postavených vládnych činiteľov vrátane premiéra Kim Tok-huna. Tento míľnik prichádza dva mesiace po tom, ako vodca vo februári položil základný kameň iného projektu bývania, ktorý štátna tlačová agentúra KCNA označila za "ďalšiu luxusnú ulicu socializmu plnú ľudového šťastia".

Severná Kórea v roku 2021 oznámila plány na výstavbu 50.000 nových bytov v hlavnom meste v priebehu piatich rokov. KĽDR tvrdí, že odvtedy pokročila v sérii stavebných projektov, z ktorých niektoré stále prebiehajú na pozadí podozrení zo zahraničia, že v tejto komunistickej krajine je nedostatok potravín.

Kim Čong-un podľa KCNA uviedol, že plán výstavby bytov je dlho očakávaným projektom jeho strany a krajiny, a potvrdil svoju myšlienku vytvoriť z Pchjongjangu "svetoznáme mesto".