Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 20. máj 2024Meniny má Bernard
< sekcia Zahraničie

Severná Kórea odmietla návrat k rokovaciemu stolu s USA

Plne naložené juhokórejské vozidlá sa vracajú zo severokórejského mesta Kaesong Foto: TASR/AP

Naliehanie zo strany USA, aby Severná Kórea preukázala "vôľu k odstráneniu jadrových zbraní", skôr než sa rokovania začnú, je "veľmi drzý nepriateľský akt".

Soul 17. apríla (TASR) - Severná Kórea dnes vyhlásila, že sa nevráti k rokovaciemu stolu so Spojenými štátmi.


Pchjongjang oznámil, že hoci nie je proti rozhovorom, nebude sedieť za "ponižujúcim rokovacím stolom so stranou, ktorá sa oháňa jadrovou palicou," píše sa vo vyhlásení ministerstva zahraničných vecí KĽDR. Citovala z neho agentúra DPA.

Naliehanie zo strany USA, aby Severná Kórea preukázala "vôľu k odstráneniu jadrových zbraní", skôr než sa rokovania začnú, je "veľmi drzý nepriateľský akt".

Americký minister zahraničných vecí John Kerry vyzval minulý týždeň KĽDR, aby prijala "zmysluplné kroky" na zbavenie sa jadrových zbraní a umožnila obnovenie šesťstranných rokovaní oboch Kóreí, Japonska, USA, Ruska a Číny.

Južná Kórea vyzvala na prísnejší postoj voči Severnej Kórei

Južná Kórea vyzvala dnes na prísnejší medzinárodný postoj voči nukleárnym vyhrážkam Severnej Kórey po tom, ako Pchjongjang odmietol návrat k rokovaciemu stolu so Spojenými štátmi. Informovala o tom tlačová agentúra DPA.

Juhokórejská prezidentka Pak Kun-hje na stretnutí so zahraničnými veľvyslancami v Soule zdôraznila, že Severná Kórea nesmie byť odmeňovaná za "zlé správania".

"Musíme prelomiť bludný kruh, v ktorom vedieme rokovania a poskytujeme pomoc, ak sa (Severná Kórea) vyhráža a provokuje, a znova vedieme rokovania a poskytujeme pomoc, ak sa nevyhráža a neprovokuje," citovala prezidentku tlačová agentúra Jonhap.

Japonsko, ktoré podporilo výzvy na zastavenie provokácií zo strany Pchjongjangu, dnes vyzdvihlo potrebu vojenskej spolupráce Soulu, Tokia a Washingtonu s cieľom vyvíjať tlak na Severnú Kóreu, aby sa vzdala nukleárnych ambícií.

Japonský veľvyslanec v Soule uviedol, že posilniť obrannú spoluprácu musia najmä jeho krajina a Južná Kórea, ktoré síce majú silné spojenectvo s USA, no ich vzájomné vzťahy poznačujú historické a územné spory.