Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Zahraničie

Severokórejskú delegáciu vítali v Južnej Kórei aj protesty

Delegáciu KĽDR vedie generál Kim Jong-čchol, ktorý čelí obvineniam, že v roku 2010 ako vtedajší šéf vojenskej rozviedky stál za dvoma útokmi, pri ktorých zahynulo 50 Juhokórejčanov. Foto: TASR/AP

Delegáciu KĽDR vedie generál Kim Jong-čchol, ktorý čelí obvineniam, že v roku 2010 ako vtedajší šéf vojenskej rozviedky stál za dvoma útokmi, pri ktorých zahynulo 50 Juhokórejčanov.

Soul 25. februára (TASR) - Severokórejská delegácia pod vedením kontroverzného generála pricestovala v nedeľu do Južnej Kórey, kde sa zúčastní na záverečnom ceremoniáli zimných olympijských hier a bude tiež viesť rozhovory s poprednými juhokórejskými predstaviteľmi.

Delegáciu Severnej Kórey (KĽDR) vedie generál Kim Jong-čchol, podpredseda ústredného výboru vládnej Kórejskej strany práce, ktorý čelí obvineniam, že v roku 2010 ako vtedajší šéf vojenskej rozviedky stál za dvoma útokmi, pri ktorých zahynulo 50 Juhokórejčanov, informovala agentúra AP.

Jedným z vtedajších útokov bolo potopenie juhokórejskej vojenskej lode, pri ktorom zahynulo 46 námorníkov. Pchjongjang zodpovednosť popiera.

Príbuzní obetí i konzervatívni juhokórejskí poslanci sa v tejto súvislosti zišli v nedeľu na proteste a pokúsili sa zabrániť generálovi v jeho ceste pri spoločnej hranici oboch kórejských štátov, uviedla stanica BBC.

Zloženie delegácie KĽDR pre záverečný ceremoniál olympiády vyvolalo špekulácie o pripravenosti vodcu Severnej Kórey Kim Čong-una na rozhovory. Prekvapivo sú v nej totiž aj diplomati, ktorí majú na starosti vzťahy s USA a otázku sporov okolo jadrového a raketového programu svojej krajiny, informovala v sobotu s odvolaním sa na vládne zdroje v Soule juhokórejská tlačová agentúra Jonhap.

Severokórejská delegácia má zostať v Južnej Kórei tri dni. Pozornosť bude počas jej návštevy zameraná aj na to, či sa jej členovia nestretnú s členmi americkej delegácie, ktorú vedie dcéra prezidenta USA Ivanka Trumpová, aj keď Biely dom vylúčil takéto plány.