Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 30. apríl 2024Meniny má Anastázia
< sekcia Zahraničie

Sikorski, Szijjartó aj Lipavský hovorili v Bruseli o vstupe do NATO

Maďarský minister zahraničných vecí Péter Szijjártó (uprostred) počas prejavu v rámci osláv pri príležitosti 75. výročia vzniku Aliancie v sídle NATO v Bruseli 4. apríla 2024. Foto: TASR/AP

Maďarský minister zahraničných vecí Péter Szijjártó v prejave uviedol, že Maďarsko je hrdým a spoľahlivým členom NATO.

Brusel 4. apríla (TASR) - V roku založenia Severoatlantickej aliancie sa Poľsko ocitlo na nesprávnej strane. Vo štvrtok v Bruseli to uviedol minister zahraničných vecí Poľska Radoslaw Sikorski počas slávnostných príhovorov k 75. výročiu založenia NATO. Informuje o tom spravodajca TASR.

Spojenci okrem výročia vzniku NATO oslávili aj 25. výročie vstupu Česka, Maďarska a Poľska, 20. výročie integrácie Bulharska, Estónska, Lotyšska, Litvy, Rumunska, Slovenska a Slovinska a 15 rokov od vstupu Albánska a Chorvátska.

"Sovietska komunistická nadvláda znamenala, že ak by došlo k vojne, poľskí vojaci by museli poslúchnuť rozkazy našich nepriateľov, aby bojovali so svojimi priateľmi. Našťastie sa ríša zla zrútila pod ťarchou vlastnej krutosti a rozporov," pripomenul Sikorski.

Podľa jeho slov Poliaci boli rozhodnutí vstúpiť do NATO v roku 1999, pretože cítili, že takáto príležitosť "nepotrvá večne". Dodal, že Poľsko sa snažilo akceptovať Rusko, ale zároveň vedelo, že potenciál násilia stále existuje.

"Žiaľ, Rusko je opäť na pochode. Ale našťastie sme tam, kde máme byť, v spoločnosti demokracií, medzi priateľmi, doma," povedal.

Maďarský minister zahraničných vecí Péter Szijjártó v prejave uviedol, že Maďarsko je "hrdým a spoľahlivým" členom NATO, najsilnejšej obrannej aliancie na svete, a má v úmysle naďalej prispievať k bezpečnosti euroatlantického spoločenstva.

"Vstup do NATO korunoval túžbu a boj za slobodu mnohých generácií Maďarov. Sme hrdí na našich predkov, ktorí sa nikdy nevzdali nádeje. Nestratili nádej ani v najtemnejších rokoch komunistickej diktatúry, keď boli obyvatelia Maďarska úplne opustení," vysvetlil Szijjártó.

Šéf českej diplomacie Jan Lipovský vstup Česka do NATO v roku 1999 označil ako jasný signál konca dlhoročného rozdelenia európskeho kontinentu.

"Bol to dôležitý míľnik. Najlepšie stelesnenie princípu, že každá krajina má právo zvoliť si vlastné bezpečnostné opatrenia," uviedol.

Podľa jeho slov Česi v NATO takmer štvrťstoročie tvrdo pracujú na dosiahnutí cieľa, aby Európa bola slobodný a mierový celok, hoci dnes sa táto vízia zdá byť veľmi vzdialená. Taká však bola aj perspektíva vstupu Česka do NATO v roku 1989, dodal.

Pripomenul slová exprezidenta Václava Havla pri podpise protokolu o pristúpení k NATO: Tento krok dáva nádej, že Česká republika už nikdy nepodľahne a nebude obetovaná žiadnemu agresorovi.

"Zároveň to vyjadruje jasný záväzok deliť sa o zodpovednosť za slobodu národov, ľudské práva, demokratické hodnoty a mier na našom kontinente. Ruská agresia voči Ukrajine dáva týmto slovám novú naliehavosť. Pre moju krajinu je tento záväzok rovnako dôležitý ako pred 25 rokmi," zdôraznil Lipavský.

(spravodajca TASR Jaromír Novak)